U toku pripreme za sezonu: U Nacionalnom parku “Una” očekuju rekordan broj gostiju

– Bez obzira na izostanak izgradnje putne infrastrukture, očekujemo da će ljetna sezona Nacionalnog parka Una ove godine imati rekordan broj posjetilaca – istakao je Mulić.

Naglasio je da od prvih dana 2018. godine rade na pripremi turističke sezone, ali i predstavljanju Parka tržištima u Bosni i Hercegovini i daljnjim destinacijama.

– Trenutno radimo na održavanju i popravci uništene postojeće infrastrukture Nacionalnog parka, prije svega Štrbačkog buka, Kulen-Vakufa i Martin Broda, kako bismo posjetiocima još više uljepšali dolazak – kazao je.

Tokom ljetne sezone očekuje veliki broj posjeta Uni tokom organiziranja tradicionalnih manifestacija, među kojima su vožnja kajaka na divljim vodama, sportski ribolov, planinarenje, biciklizam i nezaobilazna “Una regata”.

Mulić je naglasio da su ove godine i bh. agencije prepoznale kapacitete tog nacionalnog parka te da već sada imaju veliki broj najavljenih dolazaka.

Podsjetio je da je prošle godine Nacionalni park “Una” posjetilo 85.000 osoba koje su platile ulaznicu, te da takav režim naplate pokriva oko 20 posto područja Parka. Pretpostavlja da je Park, koji je veličine oko 198 kvadratnih kilometara, posjetilo oko 125.000 gostiju.

Mulić navodi da područje Nacionalnog parka obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, ostacima srednjovjekovnih tvrđava i sakralnim objektima različitih vjera i kultura.

Štrbački buk, najveći vodopad na rijeci Uni i najveća prirodna atrakcija u BiH je vodopad impresivne ljepote i snage vode koja se obrušava preko većih ili manjih sedrenih barijera.