Manifestacija „Dani rijeke Sane“ biće održana 1. i 2. juna ove godine u svih sedam općina koje povezuje ova Rijeka, odlučeno je na danas održanom sastanku organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije u Sanskom Mostu.

Ovo je već šesnaesta godina kako se održavaju “Dani rijeke Sane” i ova ekološka manifestacija ima za cilj podizanje svijesti o značaju i potrebi očuvanja ovdašnjih rijeka i ukupne životne sredine. Centralni događaj manifestacije i ove godine biće ekološka štafeta “Akva Sana” koja će krenuti s izvora Sane, u u Ribniku, da bi potom prošla put kroz sve općine i gradove u oba entiteta koji se nalaze u sanskom slivu.

Eko štafeta i ove godine treba da uputi poruku kako rijeka Sana treba da bude jednako čista na svom izvoru i ušću, a ove godine biće upućen i protest zbog izgradnje mini hidrocentrale u neposrednoj blizini izvora San. Manifestacija „Dan rijeke Sane“ ustanovljena je na inicijativu OSCE-a i prvi put je održana 1999. godine, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

U to vrijeme željela se uspostaviti bliža saradnja i komunikacija među općinama koje se nalaze u različitim entitetima, a povezuje ih rijeka Sana.

KOMENTARI:
Loading...