Stogodišnjica bitke na Čanakaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske, obilježena je danas na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu u Sanskom Mostu.

Obilježavanje je počelo intoniranjem himni, a u prisustvu velikog broja građana Sanskog Mosta, brojne delegacije položile su vijence na spomenik turskim šehidima.

Savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli proučio je i dovu šehidima. Nakon polaganja vijenaca i učenja dove, obilježavanje je nastavljeno u Musalli u Donjem Kamengradu, lokaciji za koju se vjeruje da je najzapadnija tačka do koje je došao sultan Mehmed Fatih. Na Musalli je dovu proučio glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most Husein ef. Kovačević.

Današnjem obilježavanju je prisustvovao i muftija bihaćki Hasan ef. Makić. Sa današnjeg obilježavanja je poručeno da je ovaj događaj potvrda prijateljstvu između Turske i BiH.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay kazao je da je 18. mart u Republici Turskoj Dan šehida koji se obilježava svake godine, a na isti dan se obilježava i godišnjica od bitke na Galipolju, bitke kod Čanakkalea.

“Ove godine je i jubilarno obilježavanje jer je od tog datuma prošlo 100 godina. Ovog dana, Dana šehida, mi spominjemo sve naše šehide, ne samo one koji su poginuli tada, 1915. godine. U BiH smo, ovaj za nas vrlo značajan dan, htjeli obilježiti ovdje gdje također postoji jedno naše šehisko mezarje”, istakao je Erginay.

Turski ambasador je dodao da bi željeli svake godine, ovaj za Tursku i turski narod značajan dan, obilježiti na istom mjestu, spomeniku turskim šehidima u Donjem Kamengradu u Sanskom Mostu.

Izudin Saračević, premijer Unsko-sanskog kantona kazao je da je riječ o manifestaciji koja je još jedna u nizu potvrda prijateljstvu između Turske i BiH.

Načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić istakao je da je “izuzetno ponosan što je lično, kao načelnik općine bio dijelom unapređenja odnosa  BiH i Turske.

Kako je kazao, od danas će svake godine na dostojanstven način obilježiti bitku koja zauzima najznačajnije mjesto u historiji Turske.

Brigadir Savas Celepoglu, komandant Turske vojne misije u BiH, poručio je da su povodom obilježavanja stogodišnjice bitke na Čanakkaleu organizovali više aktivnosti, a jedna od njih je i današnja u Sanskom Mostu.

“Pored toga smo iz BiH u Čanakkale poslali 16 osoba, intelektualci i akademski radnici, rodbina Bosanaca koji su učestvovali u bici na Čanakkaleu, koji će prisustvovati 100. godišnjici ove bitke. Vaši preci su se borili rame uz rame sa našim precima u bici na Čanakkaleu i zbog toga se ja, kao predstavnik Turske vojne misije u BiH, nadam da ćemo od danas pa svake naredne godine obilježavati 18. mart na ovoj lokaciji”, istakao je Celepoglu.

Izrazio je nadu da će obilježavanje ovog datuma u Donjem Kamengradu postati tradicija.

Tokom današnjeg obilježavanja u Donjem Kamengradu upriličen je i bogat kulturno-zabavni program u Osnovnoj školi “Skender Kulenović”. Objekat škole i okolnih kuća danas je bio okićen zastavama BiH i Turske.

Bitka kod Čanakalea, koja je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, ima ogromnu historijsku važnost za turski narod.

Ono što povezuje BiH s ovom bitkom  jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo između 3.000 i 6.000 Bošnjaka i radi se mahom o ljudima koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austro-ugarske.

KOMENTARI:
Loading...