U Cazinu je danas  održan Okrugli sto o temi „Mine – stalna prijetnja građanima i kočnica u razvoju Unsko-sanskog kantona“ što je ujedno centralna manifestacija organizirana u Unsko-sanskom kantonu povodom 4.aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Unsko-sanski kanton ima najveći procenat rizičnih i sumnjivih površina prve kategorije u Bosni i Hercegovini, te je stoga danas naglašena potreba angažmana svih nadležnih institucija u obezbjeđenju sredstava za proces deminiranja.

-„Ovom prilikom želimo da uputimo poruku nadležnim da je problem mina u USK zaista velik. To je kanton sa najvećim procentom rizične i sumnjive površine u BiH prve kategorije. Trenutna procjena minski sumnjive površine iznosi 115 miliona kvadratnih metara . Ove godine planiramo deminirati oko 5 miliona metara kvadratnih a da li ćemo to uraditi zavisi od financijskih sredstava“, kazao je Aladin Bajraktarević, šef RU BHMAC Bihać.

Općina Cazin, iako manje ugrožena minama, posljednjih je godina intenzivirala aktivnosti i ulagala sredstva u cilju rješavanja ovog problema. Samo prošle godine deminirano je 435 hiljada metara kvadratnih što je po riječima predstavnika općinske Službe civilne zaštite SaidaMujića i SenadaŽdralića, dovoljan pokazatelj o opredijeljenosti općine da sigurnost građana bude na prvom mjestu.

-„Za Cazin je ovo najbitnije pitanje jer se ne mogu u cjelosti koristiti svi prirodni reusursi  poput poljoprivrednog zemljišta ili kestenovih šuma. Mi smo  jako zaintereisrani da provedemo u cjelosti program i da zemljište stavimo u funkciju“, istaknuo je Šerif Kaljiković, savjetnik načelnika općine Cazin.

Okrugli sto je bio prilika i da se apelira na građane da obrate pažnju, ne uklanjaju znakove i budu krajnje obazrivi s obzirom da mine predstavljaju stalnu opasnost i da upravo u proljeće dolazi do najvećeg broja nesreća.

KOMENTARI:
Loading...