Svečanim presijecanjem vrpce Mato Žarić, generalni direktor Elektroprenosa Bosne i Hercegovine, Zikrija Duraković, načelnik Općine i Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona, pustili su u rad transformatorsku stanicu 110 kilovolta u Bužimu. Vrijednost ove investicije je 3,5 miliona KM. Ovim se stvaraju neophodni uslovi za dalji razvoj privrede.

Riječ je o jednoj od značajnijih investicija realizovanih na području ove općine u oblasti snabdijevanja električnom energijom. Kako je ovom prilikom istakao načelnik Duraković, ove je izuzetan dan za općinu i njen daljnji razvoj..

Da bi se omogućilo stabilno napajanje električnom energijom bila je neophodna izgradnja nove transformatorske stanice koja može zadovoljiti potrebe povećane potrošnje. Realizacijom izgradnje transformatorske stanice Bužim osigurava se priključivanje novih visokonaposkih dalekovoda i kontinuirano i sigurno napajanje električnom energijom područja općine .

Elektroprijenos planira nastavak investicionih aktivnosti na ovome području. Planom za period 2017-2019. godina planirane su investicije u vrijednosti od 3,2 miliona KM. Do sada je na područje Unsko-sanskog kantona kompanija za prijenos električne energije u Bosni i Hercegovini uložila oko sedam miliona KM.

Komentari: