S ciljem promocije i uključivanja građana i nevladinog sektora sa područja grada Bihaća danas je  Muzeju AVNOJ-a održana  javna rasprava na temu “EU-BiH Fond za ekonomski razvoj BiH”. Rasprava se održala  u organizaciji gradske uprave Bihaća, Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 Sarajevo i UG Tuzlanski pokret.

Uvodničari na raspravi, dr. Sead Avdić, prof.dr. Mirsad Kikanović i prof. dr. Rifat Klopić, u svojim obraćanjima istakli su da se ideja o osnivanju Fonda, odnosno donošenja Zakona o upravljanju državnom imovinom , nameće kao jedino logično i ekonomski moguće rješenje za državu BiH, posebno što do danas nije iskorišten potencijal državne imovine za ekonomski razvoj.

“ Ako bude mudrosti oba doma državnog parlamenta trebali bi podržati ovaj zakon , no trenutni omjer snaga u parlamentu ne daje nam puno optimizma, no naš cilj je da se ovaj zakon predstavi i on će imati svoju misiju i ako ne ude prošao u Parlamentu BiH. Samo je BiH nosilac državne imovine i taj resurs moramo staviti u funkciju bez uplitanja dnevne politike i raduje me činjenica da smo i u Bihaću naišli na pozitivan prijem za našu ideju “- kazao je dr. Avdić.

Ističući da je status državne imovine strateška tema za sve građane BiH, gradonačelnik Galijašević kazao je da je dobro da se o ovoj temi govori širom BiH, a posebno u gradu Bihaću , koji je također zainteresiran za rješavanje statusa državne imovine.

“ Na području grada Bihaća imamo 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništu nad kojim nemamo kontrolu i to je za nas strateška tema. Tu je i status državnih preduzeća koja su u stečaju i koja država mora rješiti i zbog toga zahvala profesorima na dolasku u Bihać i prezentiranju ideje oko formiranja Fonda i usvajanja Zakona o upravljanju državnom imovinom”- kazao je gradonačelnik Galijašević.

KOMENTARI:
Loading...