Sudbina malih i nerazvijenih bosanskohercegovačkih sredina prati i općinu Bosanski Petrovac. U ovoj lokalnoj zajednici sa svega 8.000 stanovnika u nekolicini gospodarski subjekata, uglavnom pilanama, uposlen je manji broj radnika. Većina radno sposobnog stanovništva nalazi na evidenciji lokalnog Biroa za upošljavanje. Brojke pokazuju da je u ovoj općini uposleno 1.100 stanovnika, a isto toliko ima i neuposlenih. Nije ipak sve tako crno u Bosanskom Petrovcu. U posljednje vrijeme otvoreni su i neki novi gospodarski pogoni: pilane, proizvodnja peleta, tvornica za preradu stakla, mali biznisi u poljoprivredi, a najave stižu i za stavljanje u funkciju objekta nekadašnjeg Noviteta.

S tim u vezi načelnik Općine Zlatko Hujić razgovorao je s vlasnikom trgovačkog lanca Bingo o pokretanju proizvodnje tekstila u prijeratnoj petrovačkoj tvornici konfekcije Novitet.

Treba kazati da i javnom sektoru ima pozitivnih pomaka. Općinska uprava može biti zadovoljna sa stanjem javnih financija. Proračun, koji je usvojen na vrijeme, povećan je u odnosu na 2014. godinu. I to zahvaljujući porastu vlastitih, neporeznih prihoda. Proračun je prošle godine iznosio 3,200.000, a za 2015. godinu usvojen u iznosu od 3,600.000 KM.
„Da bi se postigli ovakvi rezultati potrebno je dobro poznavati svoj posao, biti uporan, ali i koristiti zakonom dopuštene mjere za sankcionisanje onih koji ne ispunjavaju obaveze“, dodaje načelnik Hujić.

U Bosanskom Petrovcu realiziraju se i vrijedni javni infrastrukturni radovi poput izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sustava. Većina radova će biti okončana do srpnja nove godine. Načelnik Hujić obećava da će ove godine biti saniran i veći dio devastiranih gradskih ulica, što građani očekuju već duže vremena.

KOMENTARI:
Loading...