Rukometna akademija „Dundo Bears“ je osnovana sa ciljem da se obrazuju mladi rukometaši, ali i da se utiče na njihov odgoj. Ubrzo je Akademija postala brend za sve, osim za Cazin. Od prvog dana u Cazinu smo imali opstrukcije, ali nas to nije pokolebalo da radimo i stvaramo.

U generacijama 1994., 1996. i 1998. bili smo apsolutni prvaci USK-a godinama. Medalje smo donosili sa turnira van BiH, a tu su najsjajnije zlato iz Mađarske te bronca iz Zaprešića. Donijeti zlato i broncu sa jakih turnira u inostranstvu je velika stvar ostvarena za relativno kratak vremenski period. Ovih dana smo ponosni na svoj rad utoliko što su se naša dva bivša igrača našla na spisku kadetske i juniorske reprezentacije BiH. Iz USK-a iz ovih generacija nema više pozvanih igrača što je samo pokazatelj da se jedino u Akademiji radilo sistemski i organizirano. Uvijek sa ponosom ističemo uspjehe naših bivših igrača. Jasmin Hušić prošle godine sa RK „Borac m:tel“ je osvojio prvenstvo i KUP BiH u seniorskoj, te drugo mjesto u juniorskoj kategoriji, Rešid Dervišević igra u RK „Vogošća Poljine Hills“ koja je kandidat za titulu prvaka BiH, Denis Bašagić i Irnes Sedić karijere grade u Austriji. Veliki broj igrača smo dali RK „Krajina“ Cazin, a jedan od uspješnijih je Belmin Nadarević.

Danas, sedam godina nakon osnivanja, prisiljeni smo obustaviti naš rad jer ova sredina nije pokazala razumijevanje za Akademiju. Sistem koji smo uspostavili nije se uklapao u ovdašnje poimanje sporta koje ne mari za omladinski rukomet. Na kraju, ponosni smo na to što smo mnogim mladim igračima ponudili mogućnost bavljenja rukometom i omogućili im ono što niti jedan klub u USK-u u tom periodu nije. Ponosni smo na rezultate koje smo ostvarili i na činjenicu da će ideja Akademije živjeti kroz uspjehe svih naših bivših članova.

Direktor Akademije, mr. sci. Ramiz Huremagić

KOMENTARI:
Loading...