Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, dogovorio je s Hajrudinom Kumalićem, stečajnim upravnikom u “Diti”, da se proizvodi tuzlanske Fabrike deterdženata nađu na zajedničkom izložbenom prostoru u okviru sajamske postavke “Privreda TK”, koju Komora Tuzla organizuje već nekoliko godina na ovoj značajnoj sajamskoj manifestaciji.

Inače, zahvaljujući dobrim međukomorskim odnosima i organizator sajma Privredna komora USK, na čelu sa predsjednikom Ismetom Pašalićem i njegovim saradnicima, i ove godine su za tuzlansku komoru i njene članice ustupili izložbeni prostor i na taj način omogućili privrednim subjektima s područja Tuzlanskog kantona, a članicama Komore Tuzla, da nastave tradiciju nastupa na sajmu “Ekobis”.

S tim u vezi, Komora Tuzla je pozivala svoje članice da budu sastavni dio zajedničke postavke privrede Tuzlanskog kantona na nekoliko značajnih sajamskih manifestacija koje će biti organizovane u narednom periodu. Riječ je o sajmovima na kojima Komora Tuzla već tradicionalno organizuje nastup za svoje članice, a prvi takav je 13. Međunarodni ekološki sajam “EKOBIS 2015” Bihać od 10. do 13. septembra.

Tema 13. Međunarodnog ekološkog sajma “EKOBIS 2015” jeste održivi razvoj u ruralnim područjima. U skladu s temom sajma planirana je i Međunarodna konferencija na istu temu: „Održivi razvoj u ruralnim područjima“, koja će se održati 10. 9. 2015. godine.

EKOBIS je sajam izložbeno-prodajnog karaktera. Na sajmu su do sada promovirani izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Italije, Francuske, Turske, Finske i Izraela. Sajam “EKOBIS” je manifestacija ekologije, ekoturizma i ekološke industrije koju organizuje Privredna komora Unsko-sanskog kantona već 12 godina.

Sajam EKOBIS pokrenut je 2003. godine, nalazeći uporište u postojećim resursima ovog područja i viziji budućeg razvoja. On predstavlja unikatnu, međunarodnu, poslovnu manifestaciju sajamskog, selektivnog karaktera, vezanu za ekološke tehnologije uopće. Pored klasičnog, sajamskog dijela, koji ima izložbeno-prodajni karakter, u kojem se u proteklih 10 godina predstavilo preko 1.500 izlagača iz 15 zemalja, EKOBIS je prepoznatljiv po tome što se uz svaku priredbu organiziraju i bogati edukacijski programi – okrugli stolovi, stručni skupovi, prezentacije i promocije firmi, proizvoda i projekata, poslovni susreti privrednika, ekološke akcije, dječije ekološke radionice, gastro-festival, kulturno-umjetnički i sportsko-rekreacijski sadržaji i dr.

Do sada je realizirano preko 260 ovakvih sadržaja, a sajam je posjetilo preko 100.000 posjetilaca. Zbog ovakvog načina koncepcije, EKOBIS je postao novi poslovni proizvod Unsko-sanskog kantona, moderna poslovna manifestacija za koju iz godine u godinu pokazuju sve veći interes, kako domaći tako i strani izlagači i poslovnih ljudi, a ovo potvrđuje i činjenica da su za njega dobili priznanje za najbolji regionalni projekt na principima održivog razvoja u jugoistočnoj Evropi.

Sajam EKOBIS mjesto je za brojne i sadržajne poslovne kontakte, prilika da se na jednom mjestu upoznaju istomišljenici, izmijene iskustva, razgledaju najnovija dostignuća u proizvodnji i tehnologijama, spoznaju naučni trendovi te da se susretnu proizvođači i prerađivači s trgovcima i potrošačima, saopćeno je iz Kantonalne privredne komore u Tuzli.

Organizator sajma “EKOBIS” je Privredna komora Unsko-sanskog kantona.

KOMENTARI:
Loading...