Zacijelo jedan od najboljih poznavatelja jadranskog podmorja je Kristijan Curavić koji je svojedobno zaronio na dah na nevjerojatnih 140 metara dubine ovih dana boravio je u Sanskom Mostu.

Hrvatski i sanski ronioci očistili su dio toka rijeke Sane koji protiče kroz uže gradsko područje Sanskog Mosta.

U ovoj ekološkoj akciji čišćenja korita Sane sudjelovali su ronioci Udruženja za očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta GUWAA iz Hrvatske i ronioci sanskog Ronilačkog kluba “Vir”.

Akcija je dio šireg projekta “Zajedno za čiste bosanskohercegovačke vode”, koji su podržale kompanije “Henkel” i “Bingo”.

Ronioci su iz rijeke Sane izvukli velike količine otpada, a učesnike akcije obišao je i Mustafa Avdagić, sanski načelnik.

Osnivač udruženja „GUWAA“, pojasnio je da je sve započelo prije nekoliko godina, kada su ronioci došli na ideju da očiste podvodni svijet Jadranskog primorja.

“Ja sam začetnik ove akcije koju sam pokrenuo prije šest godina. Svrha te akcije je bila čistiti Jadran od sitnog i krupnog otpada. Mi smo turistčka zemlja i mislim da more nije odlagalište smeća”, izjasnio se Curavić.

Kako je vrijeme odmicalo, akcija je dobijala na značaju te postala globalnom, istakao je Curavić, najavivši kako će finale ovogodišnje akcije u Bosni i Hercegovini biti čišćenje rijeke Bosne za nekoliko mjeseci.

Bitna je dobra volja za čišćenjem, a ona, pak ne poznaje dobne granice! Kristijan ističe, svi koji žele pomoći u akciji, itekako su dobrodošli.

Na kraju treba dodati da će Sanski Most biti jedan od rijetkih gradova u svijetu koji će u 2016. godini biti nominiran za dobijanje „Bijele zastave“, prestižnog ekološkog priznanja koje se dodjeljuje sredinama koje promovišu ekologiju i očuvanje prirodnog okoliša.

KOMENTARI:
Loading...