Tradicionalna manifestacija „Hašlamska nedjelja“ svečano je otvorena sinoć u Starom Majdanu, desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Riječ je o manifestaciji koja ima dugu tradiciju, a prema podacima lokalnih hroničara ova je bila jubilarnog karaktera jer je održana 140-ti put. U ime domaćina sve prisutne je pozdravila Bahra Džamastagić, zaželivši učesnicima i posjetiocima ugodan boravak u Starom Majdanu.

U skladu sa tradicijom i ove godine izabran je počasni gradonačelnik ovog mjesta, čiji mandat traje godinu dana i njemu je predat stari željezni ključ, inače simbol Starog Majdana. Ove godine ta čast je pripala federalnom zastupniku Asimu Kamberu.

U sklopu ovogodišnje manifestacije održane su konjičke utrke, takmičenje u modernim i tradicionalnim sportovima, dječija likovna kolonija, te drugi sadržaji. Manifestacija „Hašlamska nedjelja“ priređuje se u čast posebne vrste trešnje koja raste u ovim krajevima i koja se u narodu naziva „hašlama bjelica“.

Stari Majdan je, prema historijskim izvorima, jedno od najstarijih naselja na ovim prostorima s brojnim arheološkim nalazištima iz perioda Ilira i Rimljana.

KOMENTARI:
Loading...