Na današnji dan tačno prije dvadeset godina, 15. septembra 1995. godine združenje jedinice Armije BiH oslobodile su općinu Ključ. U znak sjećanja na taj slavni događaj naše novije historije, u Ključu je danas održna Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su o našoj slavnoj prošlosti i herojskoj akciji oslobađanja okupirane teritorije govorili ratne starješine jedinica ARBIH, generali Atif Dudaković i Sakib Forić.

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović čestitao je građanima Dan oslobođenja općine i podsjetio na njen posljeratni razvojni put.

Odlukom Općinskog vijeća na svečanoj sjednici povodom Dana općine Ključ, 15. septembra, najzaslužnijim pojedincima ustanovama i organizacijama dodijeljena su javna priznanja Općine. Javno priznanje Počasni građanin općine Ključ uručeno je Đemalu Keseroviću iz Velike Kladuše za aktivno učešće u odbrani i oslobađanju Ključa 1995. godine. Plaketa Općine Ključ dodijeljena je Razvojnom programu UN-a – UNDP BiH. Dodijeljeno je i nekoliko zahvalnica i pohvala. Generali Sakib Forić, Atif Dudaković, brigadir Amir Avdić i Ziska Alagić, supruga generala Mehmeda Alagića, svečano su otkrili ploču s imenom rahmetli generala Mehmda Alagića koje će u Ključu nositi gradski trg. Položeno je cvijeće i proučena fatiha na spomen obilježju šehidima Ključa na Trgu Alije Iztbegovića. Upriličena je i posjeta spomen-sobi u Domu kulture te izložbi slika Saveza logoraša BiIH u organizaciji Udruženja logoraša „Omer Filipović“, također,u prosotrijama Doma kulture Ključ.

KOMENTARI:
Loading...