Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, zajedno sa sindikatom policije, državnih službenika i uposlenih u pravosudnim organima, održaće proteste u subotu u Bihaću u periodu od 12:30 do 13:30 sati.
Njihovi zahtjevi su isplata 5 zaostalih toplih obroka, 2 plaće, regres, otpremnine, umrline i prevoz za cijelu 2015 godinu.
Razlog zbog kojih idu na proteste je i ignorantski odnos Vlade USK naročito premijera Saračevića koji ih nije pozvao na pregovore, i koji po njima obmanjuje javnost da je isplatio 13tu plaću, a zapravo u januaru tek završavaju sa isplatama novembarskih plaća (preostalo još televiziji).
Također sindikati odbijaju da vjeruju u političku krizu, kažu da nisu naivni da povjeruju u podvale kao što je neusvajanje kredita na posljednjoj Skupštini.
-Korisnicima budžeta i bez kredita (kojeg mi u sindikatu nismo tražili) mogli su isplatiti 6,5 miliona za tople obroke i regres s obzirom da su ostvarili povećanje punjenja budžeta za 10 miliona, ali ne, oni žele novac upućivati nižim nivoima vlasti, grantovima i pojedincima kako bi u ovoj izbornoj godini pomogli lokalne predizborne kampanje, dok Zakonske obaveze izbjegavaju- poručili su sindikati.

Komentari: