“Ovo je kontinurani proces u kojem smo za četiri godine podijelili oko četiri miliona KM za stipendije. Ponosan sam što BBI od svog osnivanja na različite načine i u kontinuitetu promovira i podržava edukaciju i obrazovanje. Kao društveno odgovorna institucija, nastojimo davati svoj doprinos razvoju svih regija BiH, te smo mnogo radosni zbog podrške koju pružamo obrazovanju regije Sjeverozapadne BiH i Bihaća. Također, ovdje želim naglasiti da vjerujemo i podržavamo sistem meritokratije – dajemo prednost najboljim, onima koji imaju znanje, koji ostvaruju najbolje rezultate, podržavamo stručnost. Vama dobitnicima stipendija želim poručiti da i vi sutra istrajete na ovim principima i dajete prednost najboljima”, poručio je dobitnicima stipendija Amer Bukvić direktor BBI banke.

U ime Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona dobitnicima se obratio ministar Adis Muharemović.

“Ovakvi projekti dokaz su da BBI banka društveno odgovorna instuitucija i jedna od rijetkih banka koja ulaže u obrazovanje mladih”, kazao je Muharemović.

Profesor Izet Terzić u ime Islamske zajednice BiH zahvalio se donatorima sredstav.

“Nisam primjetio da neka druga banka daje stipendije ovdje u Bihaću, stoga sam veoma zahvalan BBI banci i ovom lijepom i veoma važnom projektu”.

Student četvrte godine Tehničkog fakulteta iz Bihaća Dijan Šumar i studentica master studija u Beču Tea Smlatić zahvalili su se donatorima u ime svih dobitnika.

“Finansijska podrška, pogotovo u ovom iznosu od 100 dolara mjesečno iz Fonda Seikh Saleh Kamle nije zanemariva i dobro dođe svakom studentu. Manje razmišljamo o egzistencijalnim stvarima i imamo više vremena za učenje i studiranje. Veoma sam zahvalan za ovu podršku”, kazao je Šumar.

Poruku studentima uputila je i profesorica Fatima Hukić, prva predsjednica Asocijacije Fatma, koja više od 20 godina inicira projekte pomoći za djecu bez jednog ili oba roditelja.

“Izuzetno je važno da osim odličnih uspjeha u edukaciji i obrazovanju ostanete i visokomoralne osobe, jer samo kao takvi vi ćete dati najbolji doprinos društvu u kojem živite i ostvarit ćete uspjeh”, poručila je dobitnicima profesorica Hukić.

Nakon dodjele stipendija danas je u Bihaću upriličena i promocija monografije “Vrijeme Fatme”, čiji je izdavač Asocijacija žena Fatma BiH. Promotor mnografije bila je Dijana Begović, koja je istakla kako je monografija rađena tri godine, i donosi prikaz rada Asocijacije Fatma kroz volontersko djelovanje hiljadu žena iz cijele BiH. Asocijacija je pokrenuta kako bi pomogla ženama i djeci koja su ostala bez očeva u odgoju i obrazovanju.

 

KOMENTARI:
Loading...