Hiljade Bosanaca i Hercegovaca okupit će se u petak i subotu u američkom gradiću Waterloo i državi Iowa na 20. po redu Krajiškom teferiču.

Ovaj teferič najavljen je kao glavni kulturni festival useljenika iz Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi koji ovime žele prikazati svoje kulturno naslijeđe i očuvati ga.

Waterloo je već bio domaćin Krajiškog teferiča 1999, 2005. i 2011. godine, a inače je domaćin svake godine drugi grad. Sve počinje u petak navečer u 19 sati narodnim veseljem u tamošnjem kulturnom centru, a ulaznica iznosi simboličnih pet dolara. Očekuje se izvođenje sevdalinke, ali i druge narodne muzike, igranje tradicionalnih kola i izložbe.

Subota je rezervirana za fudbalski turnir koji počinje u 9 ujutro i trajat će cijeli dan u lokalnom sportskom centru Cedar Valley, a tom prilikom sprema se i festival tradicionalne hrane i pića.

Poslije toga Krajiški teferič se seli u lokalni kongresni centar gdje se sprema velika zabava, a ulaznica će koštati 15 dolara. Krajiški teferič će sponzorirati i Umjetničko vijeće Iowe. Evo kako su izgledali prethodni Krajiški teferiči.

KOMENTARI:
Loading...