U okviru obilježavanja  „Dana grada Cazina“ danas je u Starom gradu u Ostrošcu u organizaciji Udruženja žena „Kula“, održana kulturno-tradicijska i turistička manifestacija „Prvi krajiški teferič“ s ciljem promocije kulturnih i tradicijskih vrijednosti zavičaja, te razvoja ruralnog turizma.

Na Teferiču je učestvovalo dvadesetak kulturno-umjetničkih društava,  a predstavljeni su stari običaji, zanati, tradicionalna jela i život Cazinske krajine.

U ambijentu Starog grada Ostrošca – na Prvom krajiškom teferiču,  pokazale su tako žene  Cazinske krajine i drugih dijelova  Kantona i BIH dio svoje duše promovirajući kulturne i tradicijske  vrijednosti zavičaja, ali i razvoja ruralnog turizma i položaja žene danas.

Rijetko viđenom vještinom spremile su stara tradicionalna jela, otimajući zaboravu naučeno od  starijih.

A uz tradicionalna jela, stare igre i pjesmu na teferiču i sjećanje na stare bosanske kuće i avlije. Ovdje u ovim starinama ulazimo zapravo u te avlije, u kojima su se nalazili hambari, kruzane i oko njih sve ovo, koje godinama strpljivo skuplja i otima zaboravu Senad Beširević.

A uz to i fragmenti kulturno-historijskog naslijeđa Cazinske krajine na slikama Husnije Topića, čijom je izložbom upotpunjen teferič. Otud zadovoljstvo viđenim, pogotovo uokvirenim u zidinama ostrožačkoga grada.

Inicirano je danas na Prvom krajiškom teferiču da ova manifestacija preraste u jedinstven i prepoznatljiv brend. A, očito, pronađen je i pravi način.

KOMENTARI:
Loading...