Prohodnost većine puteva u BiH ovoga jutra uglavnom je zadovoljavajuća, a promet vozila slab do umjeren. Izuzetak su saobraćajnice u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada, vozi se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu.

Na dionicama sa aktuelnim radovima tokom dana saobraća se sporije, uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajamo magistralni put M-5 Turbe-Donji Vakuf gdje se zbog deminiranja terena u vremenu od 08 do 15 sati saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do pola sata.

Na autoputu A1 (na dionicama Zenica-Tarčin i Zvirovići-Bijača) saobraća se bez vanrednih ograničenja, po mjestimično vlažnom kolovozu.

Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz, a posebno izdvajamo puteve: Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik, Banja Luka-Teslić, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka i Brod na Drini-GP Hum.

Zbog izvođenja bojevog gađanja na vojnom poligonu Manjača, danas i sutra (26. i 27.03.) od 08 do 16 sati privremeno će biti obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta R-411 Kola-Stričići. Za vrijeme obustave,vozila će se preusmjeriti na alternativni pravac (Kola-Ledenice-Stričići).

Vozače napominjemo da je posjedovanje zimske opreme, bez obzira na vremenske i saobraćajne uvjete, zakonski obavezno do 15.04.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.
…………………………
„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“ Sva svjetska istraživanja pokazuju važnost korištenja sigurnosnih pojaseva jer oni smanjuju rizik pogibije u sudaru za oko 50% ako su pravilno postavljeni i korišteni. Zato VEŽITE SIGURNOSNI POJAS ZA VRIJEME VOŽNJE, BEZ OBZIRA KOLIKO MALA BILA RELACIJA NA KOJOJ VOZITE !
…………………………..
U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.
………………………….
RADOVI:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Doboj-Gračanica (most preko potoka Dubovac), zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-5
Travnik-Donji Vakuf (Turbe-izlaz prema Donjem Vakufu), zbog deminiranja terena u vremenu od 08 do 15 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.
M-6.1
Kružni tok na ulazu u Široki Brijeg, na raskrsnici magistralnog sa regionalnim putem, zbog sanacionih radova, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-16
Jajce Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, pa se saobraća naizmjenično. Također, zbog ulegnuća kolovoza u blizini Jablanice, usporeno je saobraćanje.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
R-413a Travnik-Galica, zbog sniježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.
R-418b Konjic-Buturović Polje (Jezerine) zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj. Saobraćaj prema Buturović Polju odvija se putem iz Čelebića preko novog mosta.
R-419 Mihalji-Blidinje- zbog sniježnih nanosa, obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila iznad 3,5 tona ukupne mase.
R-442a Hadžići-Igman (Brezovača)-zbog klizišta, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

KANTON SARAJEVO
-Zbog izvođenja neophodnih radova, usporeno se saobraća u ulicama Kromolj i Slatinski put u Vogošći (od br. 3 do br.87).

RASPORED NAJAVLJENIH RADARSKIH KONTROLA ZA 26. 03. 2015.god.

UNSKO – SANSKI KANTON

Stacionirani radari:M-4.2 Velika Kladuša (ul. Ibrahima Mržljaka-kod škole, u naselju Polje), Cazin (u naselju Huremagići-kod BP “Euro Jet”, naselje Kličić-kod supermarketa “Alinea”, naselje Ćuprija-kod BP “Ina”, naselje Ostrožac-kod škole).M-5 Bihać (ul. Dr. Irfana Ljubljankića, u naselju Jasika -kod restorana “Stari Mlin”, ul. H. Paše Predojevića -kod BP “Petrol Prošić”, ul. Bedem -kod autobuskog stajališta, naselje Ripač -kod BP “Energopetrol”), Bosanski Petrovac (kod BP”Energopetrol”), Ključ ( kod BP “Čavkunović” i u naseljima Pudin Han i Velečevo),M-14 Bihać (ul. Jablanska i u naselju Kostela), Bosanska Krupa (u naselju Ljusina i u ulicama Bihaćka i Radnička).M-14.2 Bosanski Petrovac (ul. Skendera Kulenovića, kod bolnice).M-15 Sanski Most (naselje Pobriježje, kod restorana “La Mirage” i u naselju Tomina-kod TC “Jasi Komerc”).

KOMENTARI:
Loading...