Prva srednja škola u Cazinu nekada je imala i do 1500, a i danas je sa 900 učenika najbrojnija je u FBIH. U 36 odjeljenja obrazuju među ostalim frizere, programere CNC mašina i vozače, zanimanja za koja vlada i najveći interes učenika nakon završene osnovne škole.

Za sve njih nužan je kvalitetan praktičan rad kako bi se što prije uključili na tržište rada. Za to je potrebna i dobra saradnja s privrednicima koji zapošljavaju te profile zanimanja.

Ipak, bez temeljite reforme  kojom bi se uz ostale izmjene uvelo i dualno obrazovanja, te umjesto teoretske proširila praktična nastava teško je motivirati učenike za izbor nekih zanimanja, kaže Melita Hadžić, pedagogica Prve srednje škole.

U Pedagoškom zavodu USK, prema riječima direktora Harisa Omanovića, po nalogu Ministarstva obrazovanja rade na promjenama nastavnih planova i programa, koji su zastarjeli i ne prate društvene promjene.

Od četvorogodišnjih škola posljednjih godina najatraktivnije su medicinska i elektrotehnička sa informatikom, dok opada interes za one opće, poput gimnazijskih programa. Zasad se ove, ali i ostale škole novom vremenu nastoje prilagoditi uvođenjem interesantnih jezičnih, sportskih ili računarskih smjerova, kako bi privukle više učenika.

Ipak dok se na godišnjem nivou u Kantonu broj učenika drastično  smanjuje, reforma školstva sama po sebi neće riještiti ključne probleme, poput iseljavanja stanovništva.

KOMENTARI:
Loading...