36.4 C
Bosanska Krupa
Subota, 31 Jula, 2021

Sramno: Isplaćivali sebi novac iz Medžlisa IZ bez osnova i pokrića

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor juče su Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv dvije osobe zbog sumnje da su pričinili materijalnu štetu od 150.743,40 KM Medžlisu Islamske zajednice u Novom Gradu, javlja Anadolu Agency (AA).
- Oglas-

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Prijedor izvještaj je podnesen protiv lica J.K. iz Bihaća, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje i protiv lica R.K. iz Novog Grada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica i krivično djelo pronevjera.

 

“Osumnjičeni J.K. se tereti da je kao lice imenovano za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu, u periodu od aprila 2015. do februara 2019. godine, sa žiro računa za unutrašnji platni promet koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivisno podigao novac u iznosu od 114.890 KM, koji je kao novčana doplata za razmjenu zemljišnih parcela trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa Islamske zajednice Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je navedeni novčani iznos osumnjičeni evidentirao kao prihod u blagajni Medžlisa, a potom kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao novac iz blagajne u iznosu od 113.369,40 KM, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica. Osumnjičeni J.K. se takođe tereti da je bez certifikata vodio knjigovodstvo Medžlisa IZ Novi Grad, a sačinjenu knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravao kod ovlaštenog knjigovođe.

 

“Osumnjičeni R.K. se tereti da je u periodu od marta 2015. do februara 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatio novac u ukupnom iznosu od 37.374 KM, koji je nenamjenski potrošen”. dodaje se u saopštenju Policijske uprave Prijedor.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci