Kantonalnom sudu danas je izrečena presuda prvooptuženom Goranu Sovilju i drugoptuženom Petru Galiću, koji su osuđeni na po deset godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno ubistvo jednog civila i pljačku njegove imovine u Sanici kod Ključa u vrijeme rata.

Sud je na osnovu iznesenih dokaza utvrdio da su Sovilj i Galić počinili djelo za koje su optuženi.

Oni su 31. maja ratne 1992. godine u Sanici došli pred kuću Mehmeda Harambašića u čijem se prizemlju nalazio ugostiteljski objekt u njegovom vlasništvu i prisiljavali ga da ih služi alkoholnim pićem, nakon čega su ga izveli ispred objekta i ubili iz automatskog oružja. Potom su iz Harambašićeve garaže otuđili njegov automobil.

Javnoj objavi presude danas je prisustvovao samo drugooptuženi Galić sa braniocem, dok se prvooptuženi Sovilj nije ni pojavio.

Istraga u ovom predmetu trajala je dugo i zato je Tužilaštvo posebno zadovoljno osuđujućom presudom, što je na neki način potvrda našem radu. Razmotrit ćemo visinu izrečene kazne, te onda odlučiti hoćemo li ulagati žalbu ili ne“, kazao je kantonalni tužilac Nazif Felić.

Branilac drugooptuženog Galića nije želio komentirati presudu. Izricanju presude prisustvovali su članovi porodice, te rodbina ubijenog Harambašića, koji nisu krili zadovoljstvo, kako su kazali, što su dočekali da pravda bude zadovoljena.

„Meni se šteta ne može nadoknaditi, izgubila sam supruga, zapalili su mi kuću i ukrali automobil, ali sam zadovoljna što sam dočekala da pravda pobijedi“, kazala je Suada Harambašić, supruga ubijenog Mehmeda.

U izrečenu kaznu zatvora Sovilju i Galiću bit će uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 18. decembra prošle do 18. februara ove godine. Porodica oštećenog se upućuje na parnični postupak.

KOMENTARI:
Loading...