Prema zvaničnim podacima Službe za zapošljavanje USK, u mjesecu februaru 2016.godine u USK-u su nastavljena pozitivna kretanja i stabilizacija stanja zaposlenosti.

Nastavljena je tendencija smanjivanja broja nezaposlenih i povećanja broja zaposlenih u USK-u odnosu na prethodni mjesec i u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Zvanični podaci Službe za zapošljavanje USK o stanju zaposlenosti, nezaposlenosti i broju korisnika zdravstvenog osiguranja i novčane naknade za nezaposlenost na dan 29.februara 2016.godine su slijedeći:

Prema očekivanju Službe za zapošljavanje USK trend pozitivnih kretanja u stanju zaposlenosti u USK-u će se intenzivnije nastaviti  i u predstojećim mjesecima, što je posljedica poboljšanja općeg ambijenta u USK-u, povećanja proizvodnje i investicija, djelovanja Programa poticaja u zapošljavanju, te partnerskog odnosa sa poslodavcima.

Poseban napredak zabilježen je u sektoru poljoprivrede, gdje su u toku mjeseca januara i februara otvorena 152 nova obrta, a pozitivna tendencija će se nastaviti realizacijom drugog

Javnog poziva za poticaje zapošljavanja i samozapošljavanja u poljoprivredi, koji se očekuje krajem mjeseca marta i primjenom novih Vladinih politika poticaja poljoprivredne proizvodnje u 2016.godini.

I dalje, velika končnica za brži napredak u oblasti zapošljavanja i razvoja u USK-u su siva ekonomija i rad na crno koji devalviraju sve napore za povećanje zaposlenosti i razvoja.

Komentari: