U okviru priprema zapredstojeću sjednicu Skupštine USK  na kojoj bi se trebali usvojiti najvažniji finansijski dokumenti, danas su zasjedale Komisija za izbor i imenovanje i  Komisija za obrazovanje, sport i mlade.

Komisija za izbor i imenovanje, u okviru svojih nadležnosti,  razmatrala je prijedlog budžeta u dijelu koji se odnosi na finansiranje  Skupštine i  skupštinske  službe. Kako je rečeno, za finansiranje Skupštine u 2015. godini planirano je 900.000 KM što je manje za 60.000 od traženog.  Ovim smanjenjem predviđeno je umanjenje plaća za 6 % ,  te ograničeno finansiranje  plaća za  11  profesionalnih  zastupnika.

Komisija je jednoglasno prihvatila prijedlog budžeta  i  zakona o njegovom izvršenju.  Tokom sjednice je rečeno da  već postoji inicijativa kluba SBB za smanjenje paušala za 20%, a uskoro bi se  pred skupštinskim zastupnicima trebao naći i  Zakon o plaćama  državnih službenika, te se najavljuju dodatna umanjena.

Zasjedala je i Komisija za obrazovanje, sport i mlade.  Kako ispred Ministarstva obrazovanja  niko nije bio prisutan na sjednici,  članovi Komisije su ostali uskraćeni na odgovore odgovore  koliko je zaostalih potraživanja  uposlenih u obrazovanju  planirano  ovom projekcijom budžeta. Rečeno je tek da su plaće planirane u umanjenom iznosu za 6% na godišnjem nivou, ali da su u skoro istom iznosu povećana izdvajanja po drugim osnovama.  U ovoj godini planirano je isplata i dva  regresa  za 2014. i 2015. godinu, za neke škole koje su to dokumentovale predviđene su i jubilarne nagrade. S druge strane  ove godine,  koja će biti presudna za opstanak poduzeća,  grant RTV USK je planiran u nedostatnom iznosu.  Stoga je Komisija  dala podršku budžetu i zakonu o njegovom izvršenju  uz određen broj amandmana koje će ispred Komisije Vlada USK razmatrati, a tiču se rekonstrukcije i održavanja  pojednih školskih objekata kada je u pitanju osnovno obrazovanja i fakulteta kada je u pitanju visoko obrazovanje.

Inače, kako je rečeno, amandmani ba prijedlog budžeta će se moži ulagati do petka 27.marta.

KOMENTARI:
Loading...