Skupština USK održala je desetu redovnu sjednicu na čijem dnevnom redu se našlo  10 tačaka.

U prijepodnevnom zasjedanju po skraćenom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Kantonalnom tužilaštvu USK, te je prihvaćena dopuna plana i programa rada Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje boračke populacije.

Ovom dopunom osigurano je izdvajanje 300.000 KM sredstava ovog fonda za završetak  boračke zgrade u Bihaću.

U drugom dijelu skupštinskog zasjedanja poslanici su najviše raspravljali o tačkama koje su na kraju i usvojene, a tiču se trošenja budžetske rezerve za prvih šest mjeseci ove godine i implementacije Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Za prvih šest mjeseci ove godine utrošeno je nešto više od 90 hiljada KM iz budžetske rezerve, koja je za 2015. godinu planirana u iznosu od 150 hiljada KM. Dok je dio poslanika pravdao utrošena sredstva, drugi su imali određene primjedbe, prije svega na sponzorstvo utakmice rukometne utakmice BiH – Litvanija, koja je odigrana u Cazinu 30. aprila.

Nakon što je sponzorstvo utakmice pojasnio je i sam ministar finasija u Vladi USK Zikrija Duraković, izvještaj o korištenju budžetske rezerve je usvojen sa 16 glasova poslanika.

Konstruktivna rasprava vodila se o informaciji o implementaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Kako je istaknuto za govornicom, puno je problema koji prate reviziju postojećih rješenja korsnika prava iz ove oblasti, te su iz tog razloga poslanici, uz predloženu informaciju, jednoglasno prihvatili i nekoliko zaključaka.

Poslanici su na kraju zasjedanja razmatrali informacije o stanju sigurnosti uopće u Kantonu, te stanju sigurnosti saobraćaja u prvih šest mjeseci.

KOMENTARI:
Loading...