Povodom protesta poljoprivrednika u Unsko-sanskom Kantonu, oglasili su se općinski odbori Naše stranke iz Unsko-sanskog kantona (Bihać, Sanski Most, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac) sa zajedničkim stavom da su zahtjevi poljoporivrednika opravdani.
„Vlada FBiH im duguje 11 miliona KM, a Unsko-sanski kanton dva miliona za poticaje, a zakonska je obaveza i federalne i kantonalne vlade da mora te poticaje isplatiti. Činjenica da je Federacija, kao i kantoni, u finansijskoj krizi, ne opravdava neispunjavanje zakonskih obaveza prema poljoprivrednicima. Postoje jasni propisi o budžetskim izdvajanjima i podjeli poticaja.  Nedopustivo je da Vlada u jednom trenutku samo prestane uzimati u obzir sve to“, poručili su iz Naše stranke.
„Postavlja se pitanje – zašto se do potrebnog novca nije došlo kresanjem glomazne državne administracije. Politička i administrativna elita zadržava privilegije, dok se potrošnja kreše na uštrb poljoprivrednika, rijetkih koji danas nešto proizvode u BiH. Vlada USK je u Skupštinu USK uputila Zakon o plaćama u organima vlasti USK kojim se predviđalo smanjenje naknada uposlenicima i paušala poslanicima, ali se zakon nije ni razmatrao. Treba podsjetiti i da je isti zakon na nivou FBiH usvojen prije tri godine. U međuvremenu poljoprivrednici ne mogu dobiti novac koji im po zakonu pripada“, poručili su iz Naše stranke.
„Važno je ovim povodom naglasiti i da, u proteklih 10 i više godina, vlasti USK nisu realizirale ni jedan razvojni projekat, iako je, posebno u mljekarskom sektoru koji čini 80% ovog problema, ogromna podrška dolazila od USAID-a. Poticaji su sami po sebi više socijalnog karaktera, dok je ključ baš u tim razvojnim projektima. A nijedan jedini fening vlasti nisu uložile u strukturni razvoj, nijedna velika farma za primarnu proizvodnju nije otvorena“, dodali su.
„Dok, pored poljoprivrednika štrajkuju i policajci, a štrajk najavljuju i prosvjetari, i dok općenito socio-ekonomski sistem u USK klizi ka raspadu, koalicija SDA-ASDA se ponaša posve ležerno. Smatramo da je to vrhunac neodgovornosti, te ih pozivamo da se uhvate ozbiljno u koštac s problemima, ili neka u protivnom kažu da ne mogu raditi taj posao i odu“, zaključili su iz Naše stranke.
KOMENTARI:
Loading...