Crvenom križu USK-a prioritet u radu će ove godine biti borba za bolji status, mjesto i ulogu Crvenog križa kod institucija vlasti i poboljšanje odnosa kroz zakonske regulative koje na nivou Društva CK BiH.

Crveni križ USK-a održao je danas svoju četvrtu Izvještajnu skupštinu na kojoj su, između ostaloga, razmatrani i jednoglasno usvojeni izvještaji o radu Crvenog križa i Nadzornog odbora, te Financijski izvještaj Crvenog križa za 2014. godinu.Prošlogodišnji rad aktivista Crvenog križa ocijenjen je veoma uspješnim, a posebno su se istakli u pružanju pomoći stanovništvu stradalom u majskim poplavama u Sanskom Mostu i Ključu, te Maglaju u kojem su radili i na raščišćavanju grada od nanosa mulja i smeća.

Na početku izvještajne sjednice Skupštine Crvenog križa USK-a delegati su verificirali mandat novom članu Skupštine i Predsjedništva Crvenog križa Unsko-sanskoga kantona Rasimu Handanoviću iz Sanskoga Mosta, koji je na toj poziciji zamijenio dosadašnjeg delegata Šefika Helića iz sanske organizacije Crvenog križa koji je podnio ostavku.

Članovi Skupštine su prije razmatranja i usvajanja izvještaja o radu, pogledali kraći video-zapis o aktivnostima volontera Crvenog križa prilikom akcija pomoći u prošlogodišnjim poplavama nastradalom stanovništvu Sanskoga Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca, te Maglaju u kojem  su radili i na raščišćavanju grada od nanosa mulja i smeća.

“Crveni križ je regrutovao, mobilizirao snagu volontera i da nije bilo njih i građana, Crveni križ ne bi mogao odgovoriti ovoj zadaći, jer su bile ogromne poplave i potrebe građana u Bosni i Hercegovini. Ponosan sam na organizaciju Crvenog križa i čast mi je biti njegov član, ponosan sam na sve ono što je Crveni križ uradio u toku vanredne situacije prilikom majskih poplava”, kaže Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa USK-a.

Aktivisti Crvenog križa USK-a su prikupili humanitarne robe u vrijednosti oko dva i po miliona KM i distribuirali ih širom BIH uključujući i pomoć iz dijaspore koja je dopremana posredstvom Crvenog križa.

“Crveni križ USK-a je podijelio oko 250.000,00 KM humanitarnih roba, poplavljenim područjima USK-a, općinama Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Cazin i ostalim manje poplavljenim općinama. Ukupna novčana i humanitarna vrijednost otpremljene pomoći je veća od dva i po miliona maraka”, kaže Kličić.

Crveni križ USK-a je, dodaje, iz budžeta institucija vlasti za namjenske projekte dobio tek devet hiljada KM. Ovaj iznos sredstava potvrđuje da su volonteri CK-a uradili mnogo, a ta vrijednost je u humanim ljudima koji su u pomoć i zbrinjavanje stanovništva pogođenog vodenim bujicama ugradili sebe i pri tome nisu žalii ni vrijeme ni trud da pomognu ljudima u nevolji.

Crvenom križu USK-a prioritet u radu će ove godine biti borba za bolji status, mjesto i ulogu Crvenog križa kod institucija vlasti i poboljšanje odnosa kroz zakonske regulative koje na nivou Društva CK BiH pokušavaju promijeniti kroz izmjenu i dopunu Zakona o Crvenom križu.

KOMENTARI:
Loading...