Predsjedavajući delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić sastao se u Strazburu tokom ljetnog zasjedanja sa predsjednikom najveće grupacije stranaka, Evropske narodne stranke i šefom delegacije Njemačke Axelom Fisherom. Osnovna tema sastanka bila je podrška ove grupacije stranaka iz cijele Evrope i podrška Njemačke evropskom putu BiH i procesima koji trebaju rezultirati nastavkom evropskog puta i otvaranjem nove faze pregovora sa Evropskom unijom.

” Naredni dani su veoma značajni za BiH i posjeta članova Predsjedništva BiH Berlinu i susret sa kancelarkom Merkel iduće sedmice, te podrška i pozitivan odgovor za dobijanje Upitnika Evropske komisije koji bi omogućio otvaranje nove faze u našim odnosima sa EU i nepovratno učvrstilo BiH na evropskom putu. Zato je sada posebno važno ohrabriti političke lidere u BiH da naprave neophodne dogovore i kompromise u interesu svih nas i i da iskoristimo ovu šansu, jer bi bio veliki poraz svih u BiH da evropski put stane i prilika da dobijemo Upitnik u julu propadne.

Zamolio sam predsjednika Fishera za dodatnu podršku i fokus Evropske narodne stranke i Njemačke kao važne zemlje i našega prijatelja za evropsku perspektivu i pozitivan odnos prema našoj zemlji u narednim danima kad se odlučuje o slanju Upitnika i nastavku procesa evropskih integracija za BiH.

Također, prenio sam i očekivanje da se institucije Vijeća Evrope obrate institucijama u BiH i zatraže zaštitu i poštovanje osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na jezik i pravo djece i učenika na obrazovanje na maternjem jeziku, imajući na umu da je BiH članica Vijeća Evrope i potpisnica brojnih povelja i konvencija koje garantiraju ovo pravo.

Na taj način bi onemogućili zloupotrebu ovoga pitanja u dnevne političke svrhe u BiH, te osigurali osnovno ljudsko pravo za djecu i Bošnjake u entitetu RS, ali i svima drugima na prostoru cijele BiH na upotrebu i obrazovanje na maternjem jeziku u školama. Predsjednik Fisher je izrazio podršku ovim prijedlozima i očekivanje da će BiH nastaviti i brže se kretati na evropskom putu, te da će osnovne političke teme biti socio- ekonomske reforme koje trebaju stabilizirati zemlju i učiniti život boljim svim građanima BiH.” – izjavio je predsjedavajući delegacije BiH Šepić nakon sastanka.

KOMENTARI:
Loading...