Radi istinitog informisanja javnosti, a nakon brojnih pokušaja da se unese smutnja i manipuliše sa ranijim stavovima vezanim za usvajanje Zakona o akcizama u BiH želim ponovo podsjetiti na ranije izrečene principe.

Javnosti je poznato da Vijeće ministara BiH predlaže povećanje akcize na gorivo za 15 pfeninga po litru, od čega bi se 10 pfeninga trošilo za nastavak izgradnje autoputa, a ostalih 5 pfeninga za izgradnju drugih, magistralnih i regionalnih puteva.

Jedan od mojih uvjeta za podršku ovome Zakonu je bio da se jasno definira da će se sredstva od 5 pfeninga utrošiti u one kantone i regije kroz koje ne prolazi autoput, a to su Unsko-sanski kanton, Tuzlanski kanton, Goražde i Livno.

U ovim kantonima živi gotovo pola stanovništva Federacije BiH, i ako 10 od 15 pfeninga dajemo za izgradnju autoputa koji prolazi kroz Posavski, Zeničko- dobojski, Sarajevski i Hercegovački kanton, onda je sasvim pošteno da preostalih 5 pfeninga utrošimo u ovim regijama kroz koje ne prolazi autoput, a posebno u Krajinu, imajući na umu i dosadašnju zapostavljenost u projektima izgradnje i ulaganja u ovaj kraj.

I drugi uvjet je bio da se poljoprivrednici oslobode plaćanja redovnih cijena goriva i akciza, jer oni se koriste ni regionalne, ni magistralne puteve, niti autoputeve.

Za njih se mora osigurati tzv. plavi dizel i podrška države u jeftinijem gorivu, kao i donošenje Zakona o podsticajima u poljoprivredi gdje bi isplatu poticaja vezali za isplatu plata ministrima i parlamentarcima, što znači da ne bi više bilo ponižavanja poljoprivrednika i kašnjenja isplate poticaja po nekoliko godina.

Smatram da su ovo pravedni i minimalni zahtjevi da bi se gradilo pošteno, ravnomjerno i pravedno društvo i ukoliko Vijeće minstara i lideri ove zemlje nisu spremni prihvatiti ovakve principe, ja neću glasati za novo zaduženje građana naše zemlje bez obzira na pritiske i obavezujuće stavove iz vrhova stranaka koji su se očito odrodili od naroda i neću podržati Zakon o akcizama ni u kakvom narednom pokušaju.

(Izvor: Ured poslanika Senada Šepića)

KOMENTARI:
Loading...