Da je fakultetska diploma samo početak u borbi mladih da pronađu posao i svoju struku na neki način prilagode današnjem tržištu rada, govore i statistički podaci Kantonalne službe za zapošljavanje o nezaposlenosti visokoobrazovanih.

Od ukupno nešto više od 46.000 nezaposlenih, oko 2.100 ih ima visoku stručnu spremu. Još uvijek među nezaposlenima prednjače diplomirani ekonomisti, profesori, pravnici, inžinjeri privrede i prehrambene tehnologije. Svaka obuka za nezaposlene je dobrodošla, a posebno ako im može pomoći da aktivnije rade na zapošljavanju ili samozapošljavanju, poput upravo završenog seminara u Bihaću.

U grupi od 20 polaznika obuke Centra za razvoj GROW iz Banje Luke i Zavoda za zapošljavanje USK je i mladi pravnik Saša Klepić. Diplomu Pravnog fakulteta dobio je prije tri mjeseca i smatra da ne treba gubiti vrijeme, nego iskoristiti ovakve prilike kako bi se naučilo više o mogućnostima sticanja vještina korisnih pri zapošljavanju i samozapošljavanju.

Savjete mladima pored poznatog profesora Refika Šećibovića, podijelili su poduzetnici, posrednici pri zapošljavanju i predsjednik Obrtničke komore USK Šemsudin Bajrić, čije iskustvo, smatraju organizatori, može biti od izuzetne pomoći onima koji su zainteresirani da kroz vlastite projekte i ideje pronađu šansu u samozapošljavanju. Svi su mišljenja da je ovom obukom ispunjen jedan od ciljeva  – da se mlade zainteresira za daljnje usavršavanje do zaposlenja.

„Već u februaru naredne godine mladi će moći sa savjetnicima i posrednicma pri zapošljavanju Kantonalne službe za zapošljavanje izrađivati vlastite pasoše kompetencije što treba biti rezultat obuka za mlade nezaposlene koje Centar za razvoj GROW provodi širom BiH“, kaže Mira Grbić, predstavnica Centra.

Polaznici su dobili i certifikat o završenoj obuci, koju ocjenjuju izuzetno korisnom. Iako smatraju da seminara ne nedostaje, kažu da bi ih trebalo biti još više, te da ih institucije koje se bave zapošljavanjem i mediji trebaju češće i redovnije o tome informisati, kako bi im pomogli na njihovom teškom putu do pronalaska posla.

KOMENTARI:
Loading...