U prostorijama Kantonalnog odbora (KO) SDA Unsko-sanskog kantona (USK) u Bihaću jučer su otpočeli službeni pregovori između SDA i SBB-a o ulasku Saveza za bolju budućnost BiH u izvršnu vlast u Krajini.

Kako je i najavio, novi predsjednik KO SDA USK Šemsudin Dedić, aktuelni federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pokrenuo je aktivnosti za realizaciju sporazuma između dvije političke stranke o rekonstrukciji vlasti u USK.

Dva sata prije toga, predstavnici SDA USK održali su o istoj temi sastanak s partnerima iz A-sda, s kojima čine izvršnu vlasti od posljednjih općih izbora. Posljednjih mjeseci parlamentarna većina SDA i A-sda u ozbiljnoj je krizi, a predstojeće ustavne promjene traže obuhvatniju parlamentarnu većinu zbog neophodnosti osiguravanja dvotrećinskog broja poslanika.

Pregovarački tim SBB-a USK, koji čine federalni poslanici Sead Jusić i Azra Hadžić-Bećirspahić te Nijaz Kadirić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini USK, izjavio je za „Avaz“ da će tražiti da se donesu jasni i precizni kriteriji o raspodjeli pozicija.

To je osnova za nastavak pregovora, koja mora biti usaglašena, istakao je SBB-ov pregovarački tim prije sastanka. U nastavku pregovora koji će uslijediti, SBB USK tražit će jasno definiranje budžetske i razvojnih politika u kontekstu reformskih poteza državne vlasti, zasnovanih na Reformskoj agendi.

Naredni pregovarački sastanak bit će održan u prostorijama KO SBB-a USK.- piše avaz.ba

KOMENTARI:
Loading...