4 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 3 Marta, 2021

SDA Cazin: Mogu li pacijenti biti sigurni ako zdravlje povjere kadrovima iz VITE PLUS?

Na adresu našeg portala zaprimili primili smo mail Povjerenstva SDA Cazin, kojeg prenosimo u cjelosti:
 

“Posljednjih mjesec dana građani Unsko-sanskog kantona prate dramu koju građani grada Bihaća proživljavaju jer su nakon nedavnog razornog zemljotresa u susjednoj Hrvatskoj uskraćeni za dobijanje zdravstvene zaštite u svom Domu zdravlja usljed velikih oštećenja na objektu. Zgrada Doma zdravlja Bihać nažalost od posljedica zemljotresa nije sigurna, predstavlja veliku opasnost po sigurnost uposlenih i pacijenata.

S druge strane, niz Unu pa lijevo, u Domu zdravlja Cazin, građani grada Cazina, pacijeniti i uposleni nažalost više nisu sigurni.

Nesigurnost i bojazan je vezana zbog zemljotresa, ali ne onoga koji je pogodio pomenutu regiju u proteklom periodu, ovdje se zemljotres ogleda u liku i djelu direktorice Doma zdravlja Cazin, Nedime Zulić.

Direktorici Zulić javno su postavljana pitanja o famoznom i rekordnom, reklo bi se “paketskom” upošljavanju 40-tak radnika za period od nepunih osam mjeseci.

Istakli smo sumnju i brigu o odražavanju i posljedicama na financijsku stabilnost Doma zdravlja Cazin kao i isplatu plata radnicima. Posebnu zabrinutost smo istakli u činjenici naspram kvalifikovanosti kadrova koji su diplome ”stekli” u obrazovnoj ustanovi VITA PLUS, tj. da li pacijenti Doma zdravlja Cazin mogu da budu sigurni kada svoje zdravlje povjeravaju tim kadrovima.

Naravno, nismo dobili pravi odgovor jer upravo je najlakše prećutati svoje loše upravljanje i bezbroj neracionalnih poteza koji su doveli do financijske destabilizacije Doma zdravlja Cazin što u konačnici ima za posljedicu smanjivanje plata uposlenicima i prekid kolektivnog ugovora koji je na snazi.

Činjenica, Dom zdravlja Cazin ne tako davno imao je status najboljeg u državi Bosni i Hercegovini.

Menadžment ove zdravstvene ustanove na čelu s direktoricom Zulić, inače zastupnicom       A-sda u skupštini USK-a ga kontinuirano uvodi u kolaps.

Ovih dana direktorica Zulić saziva šefove službi vršeći mobing, po kojem je čuvena, a nekim uposlenicima obećava radna mjesta u Domu zdravlja za njihovu djecu. Radi se o pokušaju “lomljenja” oba sindikata radnika zaposlenih u Domu zdravlja Cazin.

Nezavisni strukovni sindikat doktora javno je upozoravao i negodovao upravo na ”paketsko” neracionalno upošljavnje i izrazio zabrinutost zbog mogućeg financijskog ugrožavanja i same likvidnosti Doma zdravlja Cazin.

Sindikat ostalih zdravstvenih radnika zaposlenih u Domu zdravlja Cazin bio je prinuđen otići korak dalje, pa su pribjegli pravnoj pomoći i angažirali advokata koji će zakonskim putem zastupati i braniti njihova radnička prava.

O kakvom pritisku, mobingu i torturi se radi govori i činjenica da veliki broj uposlenika pa čak i šefova službi svoje ostavke su dostavili na protokol direktorici Nedimi Zulić.

Primjeri, dr Fuad Šabić, specijalista urgentne medicine i šef HMP podnio je neopozivu ostavku jer nije pristao na sprovođenje aktivnosti i naredbi koje nisu u skladu sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti.Zamjenik direktorice Zulić, dr Khudeir, specijalista epidemiolog te šef HES podnio je ostavku iz njemu znanih razloga.Glavni medicinar Suljo Mizić,dugogodišnji zdravstveni radnik, izuzetno visoko cijenjen među kolegama, član UO sindikata podnio je  ostavku jer ne može da učestvuje u mobingu svojih kolega, a na njegovo mjesto je postavljena Ćoralić Arifa kuma dirigenta, predsjednika UO Saida Samardžića.

Radi istinitog prenošenja informacija, bitno je napomenuti kako, koristeći se svim čarima protekcije, u jeku pandemije njoj nepodobni doktori prekidaju specijalizaciju i vraćaju se u Dom zdravlja Cazin, dok njena podobna grupa ostaje netaknuta.

Brod koji tone napušta i predsjednik UO Said Samardžić pod čijom palicom su vršena sva upošljavanja radnika s diplomama VITE PLUS, podnio je ostavku, da li je ministrica zdravstva istu prihvatila, ostaje da vidimo.

Imajući u vidu da su ovo samo pojedinačne, naglašene situacije te da košmaru radnika nije kraj te uznemireni činjenicom o sumnjivim kvalifikacijama ekspresno zaposlenih u pomenutom periodu, imamo obavezu upoznati građane grada Cazina sa kaotičnom situacijom koju prolazi Dom zdravlja Cazin.

Javno pozivamo direktoricu Nedimu Zulić da kao poslodavac nađe dijalog, nikako mobing, sa svojim uposlenicima u cilju prevazilaženja situacije do koje je dovela, a radi bolje i kvalitetnije zdravstevene zaštite za naše građane, također pozivamo ministricu zdravstva dugogodišnju uposlenicu Doma zdravlja Cazin da se uključi i svojim iskustvom doprinese najboljem rješavanju situacije koja traži hitnu reakciju.”

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci