Vanredna Skupština OO SDA Bužim je trebala da rezultira pomirenjem unutrašnjih snaga. Grupa vijećnika i poslanika u Skupštini USK koji su smatrajući da trenutno rukovodstvo ne radi u skladu sa principima SDA zatražila od centrale stranke uvođenje povjereništva nije prisustvovala vanrednoj Skupštini.

Tako je Skupština OO SDA Bužim u njihovom odsustvu donijela zaključak:

“Skupština osuđuje ponašanje dijela vijećnika u Klubu vijećnika SDA, i to: Amira Sijamhodžića, Ramiza Kišmetovića, Munira Durakovića i Admira Begovića, i zastupnike u Skupštini USK-a, Samira Veladžića i Nisveta Jusića, te poziva iste da odmah pokažu svoju privrženost Stranci na način, da već na prvim sjednicama Općinskog vijeća, odnosno Skupštine USK, bezrezervno podrže stavove i odluke organa Stranke.”

S obzirom da nisu imali pravo riječi ni glasa, portal USN.ba je kontaktirao Jusić Nisveta poslanika u Skupštini USK koji je ukratko da osvrt na održanu sjednicu Skupštine OO SDA Bužim.

Vanredna sjednica Skupštine OO SDA Bužim nije sazvana s namjerom rješavanja problema unutar OO SDA Bužim. U prilog tome govori i činjenica da aktualno rukovodstvo ne prihvata i ne vodi dijalog o problemima već nameće gotova rješenja.  Smatram da je održavanje  sjednice Skupštine kojoj nije prethodio dogovor o svim aspektima budućeg zajedničkog djelovanja  kontraproduktivno i da otežava proces dogovaranja oko iznalaženja rješenja u interesu građana i SDA, izjavio je za portal USN.ba Jusić Nisvet, poslanik u Skupštini USK.

Jusić je dodao i da je vrlo brzo postalo jasno da je pravi cilj sazivanja Skupštine obračun sa neistomišljenicima unutar stranačkih organa (po ko zna koji put). Pod krinkom sazivanja Skupštine radi implementacije zaključaka KO SDA USK izvršena je nova rekonstrukcija Izvršnog odbora OO SDA Bužim. Tom prilikom  su dva istaknuta člana i kadra SDA izbačena iz ovog stranačkog organa bez ikakvog obrazloženja ili razloga. Radi se o  gosp. Mersudinu Naniću,  direktoru JU Centar za kulturu, sport i informisanje Bužim i gosp. Refiku Topaloviću uglednom privredniku  i dugogodišnjem članu SDA.

Jusić se osvrnuo i na zaključak kojim se osuđuje ponašanje vijećnika u Klubu SDA u Općinskom vijeću Bužim i dva zastupnika u Skupštini USK rekavši da isti predstavlja nastavak politike linča koju provodi aktualno rukovodstvo protiv onih koji su se usudili javno zastupati demokratizaciju stranke na lokalnom nivou.

“Pomenuti vijećnici i zastupnici u Skupštini USK su dugogodišnji članovi vjerni principima na kojima je osnovana SDA i uživaju veliku podršku građana. Na javnoj tribini održanoj 03.01.2016. u prisustvu više od 250 članova i simpatizera SDA usvojeni su zaključci koji nedvosmisleno izražavaju stav većine građana općine Bužim.

1. Prisutni kadrovi, članovi i simpatizeri SDA izražavaju svoju punu opredijeljenost ideji i principima na kojima je osnovana SDA.
2. Prisutni kadrovi, članovi i simpatizeri izražavaju iskrenu zabrinutost trenutnim stanjem u OO SDA Bužim i posljedicama jednostranog djelovanja aktualnog rukovodstva.
3. Prisutni kadrovi, članovi i simpatizeri izražavaju neslaganje sa nedemokratskim procesom koji je rezultirao izborom postojećih organa u OO SDA Bužim.
4. Prisutni kadrovi, članovi i simpatizeri SDA pozivaju da hitno, u interesu SDA, započne jedan širi dijalog članova i simpatizera stranke na lokalnom nivou o načinu prevazilaženja trenutnog stanja.
5. Prisutni kadrovi, članovi i simpatizeri SDA utvrđuju princip pariteta (jednake zastupljenosti) u organima OO SDA Bužim kao kompromisan stav u cilju stabilizacije prilika na lokalnom nivou”.

KOMENTARI:
Loading...