Ova stranka je protiv linearnog smanjenja plaća, jer smatraju da poslanicima, ministrima i drugim izabranim nosiocima vlasti, koji imaju veće plaće, treba ih više i smanjiti

BIHAĆ, 3. aprila – Formiranje Vlade Federacije BiH, te budžeti tog entiteta i Unsko-sanskog kantona (USK), teme su danas održane konferencije za novinare poslanika Saveza za bolju budućnost USK u Federalnom parlamentu i Kantonalnoj skupštini.

U Savezu za smatraju da je Vlada Federacije BiH mogla biti formirana i ranije, te da nije bilo razloga za odugovlačenje. Smatraju da za najavljene ekonomske reforme nema podrške od svih koalicionih partnera u vlasti. Posebno su nezadovoljni zastupljenošću USK-a u federalnom budžetu.

„U federalnom budžetu se sa jako malim iznosima našao USK, tačnije općina Bihać sa nešto oko 1,5 miliona, isto tako sa nekoliko stotina hiljada za Bosanski Petrovac i Bosansku Krupu i gledano i na ranije budžete, pogotovo kada su u pitanju investiciona ulaganja, USK-a tu nema“, kazao je Sead Jusić, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

SBB je pokrenuo i inicijativu za formiranje neformalnog kluba poslanika iz USK-a, kako bi se zajednički borili za interese ovog dijela BiH. Ovo nije prvi put da se pokreće ovakva inicijativa, no da li će ona rezultirati uspjehom ostaje nam da vidimo. U ovoj stranci nisu zadovoljni ni kantonalnim budžetom, a prilikom glasanja na jučerašnjoj sjednici Skupštine USK-a bili su suzdržani.

„Osnovni razlog je što Klub SBB-a smatra da je budžet nerealan: od 238 miliona KM planiranog, a očekuje se oko 160 miliona punjenja budžeta , te ostavljen prostor za dodatno zaduživanje kantona. Mi smo apsolutno protiv bilo kakvog zaduživanja. Iskoristili smo priliku jučer da damo svoje prijedloge kako i na koji način da imamo pravedne uštede u kantonu, nadamo se da će to parlamentarna većina uzeti u obzir i razmatranje“, pojasnio je Nijaz Kadirić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini USK-a.

Kadirić je dodao da je ova stranka i protiv linearnog smanjenja plaća, jer smatraju da poslanicima, ministrima i drugim izabranim nosiocima vlasti, koji imaju veće plaće, treba više i smanjiti. Isto tako, treba vidjeti na koji način smanjiti prekomjeran broj uposlenih u kantonalnim institucijama, a jedan od načina je, kako su kazali, ujedinjavanje Poljoprivrednog i Veterinarskog zavoda, čime bi se mogao smanjiti broj uposlenih barem u službi računovodstva.

KOMENTARI:
Loading...