Dana 21. 4. 2015.godine načelnica općine Novi Grad Snježana Rajilić sa saradnikom posjetila je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.

Povod sastanka bilo je razgovor na temu učestalih medijskih natpisa u Republici Hrvatskoj kojom se pogranična općina Dvor u Republici Hrvatskoj razmatra kao jedna od mogućih lokacija za uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Republika Hrvatska usvojila je Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koja predviđa da se sav sadašnji i budući medicinski i nemedicinski radioaktivni otpad u Hrvatskoj, uključujući i dio iz nuklearne elektrane Krško iz Slovenije zbrinjava u Hrvatskoj, a jedna od lokacija je i Trgovska gora u općini Dvor.

Obzirom da navedena lokacija graniči se sa većim brojem općina u Bosni i Hercegovini kao što su Novi Grad, Bosanska Krupa, Bužim, Kostajnica, Cazin i Velika Kladuša, pokrenuta je inicijativa kojom se izražava žestoko protivljenje navedenoj pograničnoj lokaciji, te obustavljanje svih aktivnosti po ovom pitanju u pograničnom dijelu sa Bosnom i Hercegovinom. Načelnica Rajilić informisala je ministra Nuhića o inicijativi i tražila podršku ukoliko Republika Hrvatska istraje na ovom prijedlogu, te da se svim dozvoljenim pravnim sredstvima predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini suprostave istoj. Ministar Nuhić podržao je aktivnosti i istaknuo da je život i zdravlje svih građana na prvom mjestu, kao i zaštita okoliša i poštivanje pravnih propisa koji regulišu međudržavne odnose po ovom pitanju.

KOMENTARI:
Loading...