U nepuna dva dana nakon hapšenja SDA gradonačelnika i njegovih saučesnika, dočekali smo i treće saopćenje za javnost Gradskog odbora SDA Bihać. Nakon prva dva saopštenja „bez kormilara“, uzaludno smo se nadali da će nakon prespavane noći i vandredne sjednice IO OO SDA Bihać, ljudi u SDA razmisliti i najzad shvatiti pogubnost vlastite politike koju vode, da će shvatiti da ovako više ne može, da moraju nešto radikalno mijenjati u svom pristupu i shvatanju vođenja politike, da se mora raditi u interesu svih građana Bihaća, kantona i Bosne i Hercegovine, a ne samo za račun uskog kruga privilegovanih članova SDA.
Ali ne, nakon što su se konsolidovali, presabrali i dobro razmislili, ispalili su još veću sramotu nego u dva prethodna obraćanja građanima. Nekad GO, a nekada OO SDA Bihać, u stilu svog predsjednika Bakira, ne želi prihvatiti realnost i surovu istinu.
Pa gospodine Bakire i gospodo iz OO SDA, tužilaštvo je potvrdilo da je neupitno da je Emdžad Galijašević tražio i uzeo mito, uvjetujući isplatu duga. To je sigurno dokazano, a istrage koje će uslijediti će vjerujemo pokazati da ovo nije bio usamljeni slučaj, kao i da ovo nije jedini način pljačke građana od strane kadrova SDA jer većina projekata koje je vodila gradska administracija obiluje nelogičnostima, sumnjivim aktivnostima i finansijskim transakcijama.
Gospodin Bakir, SDA predsjednik, sugeriše da je za SDA stranku, pravda i pravo vrlo rastegljivo i da je moguće da niste krivi i nakon što Vas uhvate sa prstima u pekmezu, zamrljane brade i odjeće.
Minder politika, odnosi i nakaradni sistem vrijednosti SDA, iznjedrile su bezbroj Emdžada, spremnih da se obogate na račun svog napaćenog naroda. Emdžad Galijašević je samo logičan produkt pravila i odnosa koji karakterišu SDA stranku, jer je to dobro organizovana i uštimana organizacija u kojoj je sve podređeno otimanju novca od građana u korist odabranih pojedinaca na bezbroj raznolikih, dobro osmišljenih načina.
Nevjerovatno je da u svom saopštenju za javnost OO SDA Bihać, govori najmanje o kriminalu svog gradonačelnika koji je i povod za saopštenje. Nijednom riječju OO SDA ne osuđuje ovaj kriminal, niti najavljuju mjere koje će poduzeti da se ovakvi slučajevi više ne dešavaju. Zašto? Pa to smo još jučer rekli, zato što im je to prihvatljivo. Njima gradonačelnik nije kriv što je tražio i uzeo mito, već što je naivno dozvolio da ga uhvate.
Govore da su državotvorna stranka, a svi osjećamo posljedice njihove državotvornosti. Imamo rascjepkanu državu, podijeljenu u nacionalne torove.
Da su deklarativno državotvorni, to je sigurno, ali djelima čine sve da tu državu oslabe, podijele, zavade, sa jasnom izraženom tendencijom podjele po nacionalnom obrascu, jer oni su tvorci klijentelizma, nepotizma, stranačkog kadroviranja, uhljebljavanja, lažnih diploma, mita i korupcije, pljačkaške privatizacije . . .
Nadalje u saopštenju sugerišu da je za njih prihvatljivo da neko ko je uradio niz „kvalitetnih“ projekata koje su građani prepoznali, ponekad dozvoli sebi mali luksuz i reketira privrednike tražeći mito da bi im isplatili zarađeni novac.
Sve ovo potvrđuje činjenicu da su navedeni odnosi u SDA konstanta već 25 godina i da se na žalost neće promijeniti nikada, a posljedice toga koje trpimo od kraja rata su da je svako sutra gore od jučer, da smo sve zaduženiji, da nas je sve manje, a budućnost nam je sve neizvjesnija.

Aferim gospodo!

KOMENTARI:
Loading...