U Osnovnoj školi „Mahala“ od ponedjeljka će učenici od VI do IX razreda biti obavezni u školu dolaziti u školskoj uniformi. Ovu ideju uspješno je, nakon višemjesečnog istraživanja i priprema, realizirao direktor škole prof. Meho Batić.

Na početku školske godine s psihologinjom škole je osnovao sekciju za modni dizajn. Članovi ove sekcije osmislili su kombinacije boja za školske uniforme, koje će postati obavezne za sve učenike od VI do IX razreda ove škole. Bilić Sajra, Čatak Amra, Velić Amina, Ikeljić Berina, Avdagić Irma, Bilić Nejra, Čatak Azra, Ćatić Hamza, Demirović Dino, Hasić Maida, Kazić Emina, Kolaković Ajlan i Zukić Anela, odabrali su boje i izgled uniformi.

„Prve školske uniforme datiraju još iz V stoljeća. Prema prvobitnom engleskom modelu, školske uniforme su za svoje elitne škole preuzele SAD, Australija i neke druge zemlje kao znak pripadanja društvenom sloju i isticanja identiteta. Školske uniforme se nose iz više razloga. Najprije, trebaju zaštititi dječju odjeću od prljanja i uništavanja, sakriti neprikladnu odjeću ponekih učenika, ali i poslužiti da se učenike lakše prepozna na ulici ili u školi te da se nitko posebno odjećom ne ističe“, istakao je direktor Batić. On dodaje da nije bilo lako, ali da je ponos što će „Mahala“ imati prvu generaciju učenika koji nose uniforme vrijedan uloženog truda.

Uniforme predstavljaju odlično rješenje za roditelje kako bi prestali djeci da kupuju, na primjer, određenu marku patika zato što takve patike nose svi u njihovom razredu. Noseći uniformu, učenici izgrađuju osjećaj pripadnosti i identifikuju se sa školom. To stvara pozitivno društveno okruženje, jer je svaki učenik “dio tima”.

Među učenicima koji nose iste uniforme rađa se i osjećaj zajedništva, saradnje i međusobne podrške. Slično tome, igrače određenog sportskog kluba prepoznajemo po istom dresu koji nose. Njihova oprema primjer je postojanja kolektivne svijesti, kao i toga da oni kao članovi jednog tima zajedno rade na postizanju istog cilja ili svrhe. Također, lakše je podstaknuti učenike da postižu što bolje rezultate u školi kada nose uniforme.

S obzirom na to da su odgovarajuće obučeni za odlazak u školu, oni svojim samim izgledom pokazuju spremnost da uče. Školska uniforma simboliše pripremu učenika za ispunjavanje svojih dužnosti i obaveza. Realiziranje ideje uvođenja školskih uniformi podržalo je i školsko Vijeće učenika s pedagogicom škole, a finansijski su pomogli Vijeće roditelja na čelu s Aidom Kurbegović, te brojni prijatelji škole, među kojima se posebno ističe firma „Remus“.

Uvođenju uniformi prethodilo je istraživanje stavova učenika, roditelja i nastavnika te opći roditeljski sastanci i brojni sastanci sekcije za modni dizajn. Kvalitetan materijal i iznimno povoljne cijene uniformi dodatno su motivirale i učenike i njihove roditelje da s nestrpljenjem očekuju komplete koje su zadužili u petak.

KOMENTARI:
Loading...