Učenici Poljoprivredno – prehrambene škole, Prijedor i Srednje Poljoprivredne škole (SPŠ) “Sanus Futurum”, Sanski Most u aprilu 2015. realizovali su zajednički projekat koji je imao za cilj razmjenu iskustva i znanja o prevenciji konflikta, smanjenje vršnjačkog nasilja i jačanje omladinskog mirovnog aktivizma.
20.04.2015. učenici iz Sanskog Mosta su kroz obilazak i power point prezentaciju predstavili svoju školu kolegama iz Prijedora, demonstrirali tehnike za reciklažu papira, a u nastavku posjete učenici iz oba grada su nastavili upoznavanje kroz druženje i čitanje poezije. U nastavku realizacije ovog projekta, 22.04.2015. učenici iz Sanskog Mosta posjetili su Prijedor. Tokom uzvratne posjete, učenici iz Prijedora predstavili su aktivnosti škole kroz prezentaciju, a kroz analizu zemljišta i rad u plasteniku učenici su razmijenili stručna iskustva i znanje, nakon čega su učenici iz Prijedora sa kolegama iz Sanskog Mosta obišli grad.
Učenici su izrazili izuzetno zadovoljstvo jer su dobili priliku da se upoznaju i razmijene iskustva, a razgovarali su i o mogućnostima razvoja saradnje i povezivanja škola Prijedora i Sanskog Mosta i nakon završetka realizacije NDC Prijedor projekta. Za neke od učenika iz Prijedora ovo je bio prvi put da borave u Sanskom Mostu i istakli su da su veoma zadovoljni realizovanom posjetom.
Pomenute aktivnosti, u kojima je učestvovalo ukupno 26 učenika, realizovane su u okviru NDC Prijedor projektne linije “Jačanje mirovnog omladinskog aktivizma” koja se organizuje s ciljem poboljšanja inter-etničke i međuentitetske komunikacije i saradnje.
NDC Prijedor projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

KOMENTARI:
Loading...