Građevinski radovi vezani za obnovu u poplavama teško oštećene zgrade Narodne biblioteke u Sanskom Mostu su pri kraju. Ova građevina će uskoro zasjati u sasvim novom ruhu, a zaposlenicima će biti omogućeni adekvatni uslovi za rad.

Obnova zgrade je započela prije dva mjeseca i radi se o projektu koji se finansira sredstvima Vlade Republike Italije. Podsjećamo da je zgrada teško stradala u poplavama koje su pogodile Općinu Sanski Most tokom maja 2014. godine. Lokalne vlasti su s projektom obnove ovog zdanja aplicirale kod nekolicine međunarodnih institucija i organizacija, a Ambasada Republike Italije izrazila je spremnost da obezbjedi sredstva za njegovu realizaciju.

Italijanska vlada je za obnovu objekta odobrila 65 hiljada eura. Istovremeno, Italijani finansiraju slične projekte u još pet općina na području BiH. U proteklom periodu Narodna biblioteka radila je u vrlo teškim uslovima, u prostorijama koje su oštećene uslijed poplave, dok je gradska vijećnica, koja je također smejštena u prostoru ove zgrade, trenutno neupotrebljiva.

Nakon što se obave građevinski radovi Sanski Most će dobiti još jedan funkcionalan i prepoznatljiv objekat sa lijepo uređenim okolnim prostorom.

KOMENTARI:
Loading...