U radnoj posjeti općini Sanski Most boravio je turski investitor Yasin Ozpek, koji je od ranije iskazao interes za ulaganje u uzgoj ribe i izgradnju ribogojilišta na području sanske općine.

Tim povodom u kabinetu načelnika Općine Sanski Most Mustafe Avdagića, upriličen je radni sasatanak na kojem je razgovarano o uspostavljanju saradnje između lokalne vlasti i turskih investitora, koja bi rezultirala pokretanjem proizvodnje na uzgoju i preradi ribe.

Ova posjeta rezultat je dosadašnje saradnje Općine Sanski Most i Turske fondacije za razvoj odnosa sa BiH BIGMEV, čiji su predstavnici u proteklom periodu održali nekoliko sastanaka sa općinskim zvaničnicima. S tim u vezi vođeni su intezivni pregovori koji su rezultirali posjetom turskog investitora i vlasnika nekoliko ribogojilišta u ovoj zemlji, te obilaskom potencijalnih lokacija u Sanskom Mostu koje bi bile iskorištene za izgradnju proizvodnih kapaciteta i pokretanje proizvodnje.

Ovom prilikom općinski načelnik Mustafa Avdagić istakao je kako je Općina Sanski Most  izuzetno raspoložena za realizaciju ovakvih projekata i ulaganja u ovaj vid proizvodnje, te da će općinska administracija sa svoje strane osigurati sve neophodne uslove kako bi došlo do realizacije ove investicije.

Općina Sanski Most posjeduje neophodne prirodne resurse, a jedan od njih je i ribogojilište na vrelu rijeke Zdene, koje bi za potrebe ovog projekta moglo poslužiti kao potencijalno mrijestilište.

Nakon obilaska, turski biznismen Yasin Ozpek izrazio je zadovoljstvo ponuđenim lokalitetima, te je istakao da svi lokaliteti na osnovu trenutne situacije na terenu ispunjavaju sve nephodne standarde koji su potrebni za pokretanje ove proizvodnje.

KOMENTARI:
Loading...