Mještane Sanskog Mosta koji provode ljetne dane u prirodi, a posebno poljoprivredne proizvođače koji obrađuju svoje zemljišne parcele, ovih dana je uznemirio povećan broj zmija.

Iz Veterinarske stanice Sanski Most ističu kako nema mjesta panici te da se radi o uobičajenoj pojavi. Prema riječima direktora ove ustanove, Senada Bešića, ovo je doba godine kada zmije, poslije zimskog sna svoja tijela izlažu suncu, zbog čega se čini da ih je povećan broj. Prema njegovim riječima, brojno stanje ovih gmizavaca direktno je proporcionalno hrani koju nalaze u svojim prirodnim staništima.

„U vrijeme povećanog broja glodara i drugih životinja kojima se zmije hrane, raste i njihov broj u prirodi, takve godine se zovu i „zmijskim godinama“. Najveći broj zmija koje se mogu sresti pored rijeka su vodene zmije ili bjelouške, koje su bezopasne za ljude, tako da nema mjesta panici.“, kaže Bešić.

On je istakao da je ovo doba godine kada se, nakon zimskog sna, ovi gmizavci pripremaju za parenje, te da ih u narednom periodu možemo očekivati u povećanom broju. Također, iz sanskog doma zdravlja ističu kako raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog ujeda.

KOMENTARI:
Loading...