Udruženje pčelara „Sana med“ organizovalo je predavanje o bolseti pčela, na kojem se govorilo o više tema vezanih za ovu oblast.

Radi se o još jednom u nizu stručnih predavanja organizovanih s ciljem unapređenja pčelarstva na području sanske općine. Zimska pauza u radu na pčelinjacima daje mogućnost organizovanja ovakvih korisnih druženja, na kojima pčelari pored stručne edukacije, imaju priliku razgovarati o novim metodama koje se primjenjuju u pčelarstvu, kao i međusobno razmijeniti stečena iskustva iz dosadašnje prakse. Predavanje je održao profesor Sulejman Alijagić, predsjednik Saveza pčelara Unsko-sanskog kantona, koji je govorio o načinu pčelarenja i borbi protiv dva velika problema u pčelarstvu – varoi i nozemozi.

Kako je istakao, radi se o dvije vrste bolesti koje stvaraju velike probleme ovdašnjim pčelarima, međutim kako je istakao, uz primjenu određenih apitehničkih mjera, te na osnovu ranijih saznanja, moguće je na adekvatan način odgovoriti na pojavu ovih bolesti. Kako je ovom prilikom istaknuto, prošla godina bila je jedna od najlošijih za pčelare, i mnogobrojni faktori negativno su uticali na slabije prinose u pčelarskoj proizvodnji. Obzirom da je još uvijek zimska pauza, te da su radovi u pčelinjacima svedeni na minimum, ovaj vremenski period potrebno je iskoristiti za stručno usavršavanje kroz ovakva ili slična predavanja, kako bi pčelari spremno dočekali proljeće i radove u pčelinjacima koji se tada obavljaju

KOMENTARI:
Loading...