Putem trogodišnjeg programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede, posao je dobilo 30 poljoprivrednika, koji su prethodno ispunili sve uslove iz nedavno okončanog javnog poziva. Na ovaj način, zahvaljujući Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnom zavodu za zapošljavanje, pomenute osobe koje su se nalazile na listi nezaposlenih, u naredne tri godine ostvarit će radni odnos u sklopu vlastitog obrta ili zaposlenjem u sklopu postojećih obrta.

Podsjećamo, prezentacija ovog programa održana u Sanskom Mostu početkom novembra prošle godine, izazvala je veliki interes kod ovdašnjih poljoprivrednika. Kako je za Radio Sanu potvrdio Sanel Mahić, šef Poslovnice biroa za zapošljavanje u ovom gradu, radi se o veoma dobro osmišljenom programu koji ima za cilj pomoći nezaposlenim osobama da pokrenu vlastiti obrt, te da u skladu s tim stvore uslove za dugoročno zaposlenje u sklopu svojih poljoprivrednih gazdinstava.

“Upravo iz tog razloga, kroz pomenuti program u naredne tri godine Zavod će iz zajedničkih sredstava svim korisnicima mjesečno isplaćivati poticajna sredstva, a za realizaciju programa na nivou Federacije BiH predviđena su sredstva u iznosu od tri miliona konvertibilnih maraka, istakao je Mahić.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja nezaposlenih koji su se prijavili na javni poziv i ispunli neophodne uslove, njih 27 pokrenut će vlastito poljoprivredno gazdinstvo, s tim da će pojedini u sklopu novoregistovanog obrta zaposliti još dvije osobe, dok će jedna osoba biti zaposlena u sklopu već postojećeg obrta. Inače, kako nam je potvrđeno iz Općinske službe za razvoj, poduzetništvo i resurse, u proteklom periodu ova služba završila je registraciju svih obrtnika iz Sanskog Mosta čije su aplikacije prošle na pomenutom javnom pozivu, čime su ispunjeni uslovi za potpisivanje ugovora i početak realizacije ovog programa.

Zbog velikog interesa poljoprivrednika, kako je najavljeno, postoji velika mogućnost da isti javni poziv bude objavljen i u ovoj godini.

KOMENTARI:
Loading...