Ambasada Republike Italije zainteresovana je da pomogne u prevazilaženju posljedica od poplava koje su nastale na području općine Sanski Most.

Realizacija ove pomoći odnosila bi se na sanaciju prostorija Stare gradske vijećnice i Narodne biblioteke, kao i pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štete na svojim posjedima. Tim povodom održan je sastanak u zgradi općine, na kojem ja općinski načelnik dr. Mustafa Avdagić skupa sa svojim saradnicima, razgovarao sa predstavnicima italijanske ambasade o budućim aktivnostima koje je neophodno poduzeti kako bi došlo do realizacije ove pomoći. Sastanku su prisusutvovali i predstavnici općinskih udruženja poljoprivrednika koji su upoznali goste iz Italije o razmjerama šteta koje su nastale za vrijeme prošlogodišnjih poplava.

Inače, ovo je bila druga po redu posjeta predstavnika italijanske ambasade općini Sanski Most, koja je upriličena s ciljem pružanja podrške u sanaciji posljedica izazvanih za vrijeme majskih poplava.

Nakon sastanka, uslijedilo je obilazak uništenih prostora vijećnice i narodne biblioteke, u čiju obnovu je na osnovu projektne dokumentacije potrebno uložiti oko 110 000 KM. Kako nas je upoznala Mevlida Deumić, načelnica općinske službe za razvoj, poduzetništvo i resurse, općina je u prethodnom periodu sa pomenutim projektom obnove aplicirala prema Ambasadi Italije, a o eventualnoj realizaciji ovog projekata više će se znati u narednim danima, rečeno je na kraju posjete.

Pored razgovora o obnovi i sanaciji objekata stare gradske vijećnice i narodne biblioteke, predstavnici italijanske ambasade ovom prilikom upoznali su domaće poljoprivrednike kako će uskoro uslijediti isporuka pomoći onim poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štete od poplava.

KOMENTARI:
Loading...