U SKLOPU PROJEKTA „OBRAZOVANJE ZA MIR , SANSKI GIMNAZIJALCI ORANIZUJU KONCERT MIRA”

Projekat „Obrazovanje za mir“ realizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAIDA).

Projekat obuhvata :

1.Putujuće škole mira za mlade, kroz koje je prošlo 122 mladih iz 3 BH regije u kojima su počinjeni neki od najtežih ratnih zločina: Hercegovina, Krajina i Podrinje.

2.obuke za nastavnike iz formalnog obrazovanja i svjedoke vremena (udruženja žrtava i logoraša) o načinima podučavanja mladih o osjetljivim temama, koji podučavaju mlade tokom putujućih škola mira, kroz koje je proslo 100-ak nastavnika iz formalnog obrazovanja i 20-ak svjedoka vremena;

3.obrazovnog paketa koji sadrži teme koje nisu adresirane u BH formalnom obrazovanju. Nakon što bude zavšen, ovaj paket će se dostaviti nadležnim ministarstvima obrazovanja na odobrenje i usvajanje u formalni obrazovni sistem.

4.Follow up aktivnosti u lokalnim zajednicama, tokom kojih mladi i nastavnici koji prođu program obuke stečeno znanje sprovode u praksu u svojim lokalnim zajednicama. Oko 30 ovakvih aktivnosti biće relizovano širom BiH do završetka projekta, od strane učenika I nastavnika koji su prosli krozovaj program, a neke primjere predstviće vam učenici iz Foče i Sanskog Mosta) .

 

22. aprila s pocetkom u 12:00 h bit ce organizovan Koncert mira . Na Koncertu ce nastupiti HOR „Gimnazija“ , Teatar Art sa predstavom „Koje boje je ljubav“ , te vrtic „Krajiska radost“. Glavni cilj projekta je: Sirenje ljubavi i mira u lokalnoj zajednici,sprečavanje diskriminacije,predrasuda,stereotipa te očuvanja trajnog i odrzivog mira.

KOMENTARI:
Loading...