U organizaciji Radio-televizije Cazin u toj općini održana je promocija kestena kao jednog od najvećih prirodnih bogatstava ovog kraja.

U otvorenom radijskom programu uživo gosti su bili eminentni stručnjaci, pčelari, poljoprivrednici, sakupljači kestena i , naravno, oni koji ga znaju izvrsno pržiti kako bi ugođaj bio potpun.

Kesten po kojem je Cazinska krajina prepoznatljiva, njegovo bogatstvo koje ni izbliza nije iskorišteno, potreba njegove kvalitetnije zaštite kojoj se još ne posvećuje dovoljno pažnje – sve su ovo teme o kojima se u programima RTV Cazin često govori. Želeći otići korak dalje i dati vlastiti doprinos promociji, očuvanju i zaštiti kestena, RTV Cazin je Fond za zaštitu okoliša odobrio projekt „Krajina – zemlja kestena“, o čijim ciljevima direktorica poduzeća Indira Topčagić kaže…

„Mi ćemo u narednih deset mjeseci raditi desert radijskih i televizijskih emisiija, te druge sadržaje vezane za kesten. Nadam se da će naš projekt , uz Kestenijadu u Pećigradu, u narednim godinama preći u tradiciju i počast kestenu“, kaže direktorica Topčagić.

Promociju su podržali su mnogi, a posebno je dragocjena bila podrška onih koji već godinama imaju isti cilj – očuvati ovo prirodno bogatstvo.  Sačuvajmo naš krajiški kesten, poručuje Arif Rošić.

„Bitno je stanovnike upoznati sa svih dobobitima koje nam kesten pruža. Gledano samo finansiojski to su ogromna sredstva koja dođu za nepunih mjesec dana“, podsjeća Arif Rošić.

U svemu što kesten nudi mogli su uživati svi koji su posjetili štandove cazinskih pčelara i sakupljača kestena, a ugođaj je upotpunilo besplatno vruće kestenje. Tokom današnje promocije , u otvorenom radijskom programu gostovali su eminentni stručnjaci, a podršku projektu RTV Cazin su pružile i lokalne vlasti.

„Treba u prvom redu osigurati zaštitu šuma kestena, kako bi to bio do kraja iskoristiv ekonomski resurs, riječi su načelnika Općine Nermina Ogreševića.

Jedno je sigurno i nakon današnje promocije – još je uvijek puno netaknutih mogućnosti i doista treba  uložiti truda da se osjete sve blagodeti koje može pružiti kesten.

 

KOMENTARI:
Loading...