Hakija Dervišević, poljoprivredni proizvođač iz naselja Šturlićka Platnica, kod Cazina, jedan je od rijetkih na ovim prostorima koji se bavi uzgojem afričkog kivana ili rogate dinje, kako se uobičava nazivati pomenuta kultura na ovim prostorima.

Dervišević kaže kako je period kada plodovi ove afričke kulture sazrijevaju od kraja avgusta, pa sve do kraja oktobra, a na njenu sadnju odlučio se prije nekoliko godina.

“Trenutno imam dva dunuma zasađena kivanom i mogu reći kako je ove godine urod bio veoma dobar. Takođe, mimo očekivanja, ova kultura se pokazala veoma otpornom na našu klimu”, kaže Dervišević.

Dodaje kako je sjeme kivana dobio od jednog prijatelja, te ga zasadio iz znatiželje. “Ljudima je bilo iznenađujuće što uzgajam tropsko voće. Bilo je onih koji su mi rekli da lijepo izgleda samo za ukras. Bilo je i onih kojima je bilo interesantno samo da ga probaju. Nailazio sam na razne reakcije”, ispričao je Dervišević.

Kaže kako uzgoj ove kulture na zahtijeva mnogo truda, jer zasadi ne traže mnogo navodnjavanja.

Plod, kada se ubere, može da traje i do godinu. Unutrašnjost plodova je svijetlozelene boje i sadrži veliki broj sjemenki, dok ukusom podsjećaju na mango ili bananu. Veoma su hranjivi i bogati vitaminima.

KOMENTARI:
Loading...