Jedna od predispozicija u Ključu za razvoj turizma je bistra planinska rijeka Sana. Legenda kaže da su rimskim legionarima prilikom prelaska preko ove rijeke zacijeljivale rane i povrede, te da je po latinskoj riječi sanus, koja znači zdravlje dobila ime.

nače, svojim tokom dugim 138 kilometara Sana povezuje opštine: Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštru Luku, Prijedor i Novi Grad. U prošlosti ova rijeka je bila plovna i mnoge robe: od poljoprivrednih proizvoda, drveta i drvnih sortimenata do željezne rude, lađama, poznatim pod nazivom dereglije, prevožene su sve do Crnog mora. Sana izvire kod Medne u opštini Ribnik i od izvora pa sve do Ključa je veoma čista.

Sana je jedinstavena rijeka, prepoznatljiva po svojoj ljepoti i čistoći. U Ključu većim dijelom ima miran tok tako da na svojim obalama između ostalog omogućava razvoj kupališnog turizma. Svake godine, ova krajiška ljepotica u grad Ključ privuče veliki broj posjetitelja, koji uz kupanje,sunčanje, rafting, ribolov i mnoge druge aktivnosti provode vrele ljetne dane.Na području Ključa se nalazi nekoliko mjesta uređenih za kupanje, koje u toku ljetnih mjeseci posjeti velik broj turista.Najveće kupalište je svakako gradska plaža Alina Luka. Gradska plaža je veoma uređen prostor koji obiluje mnogobrojnim sadržajima počev od pitke vode, sanitarnog čvora, roštiljnica, šadrvana, ponude pića, parking prostora, bine za kulturne sadržaje i mnogim drugim.

Ključka regata je jedna od najvećih manifestacija u USK-a i najmasovniji rafting karavan u našoj zemlji koji već niz godina privlači mnogobrojne posjetitelje iz Bosne i Hercegovine ali i turiste zapadno-evropskih zemalja. Svojim brojnim sadržajima na vodi, prirodnim ljepotama grada Ključa ali i izuzetno dobrom organizacijom Ključka regata je izrasla u prepoznatljiv brend općine Ključ i USK-a.Svake godine na dan održavanja regate grad Ključ i rijeka Sana postaju centar Bosne i Hercegovine, a potvrda za to je broj učesnika na raftingu koji se povećava iz godine u godinu.Na regati se tih dana okupi od 600 do 1000 učesnika kao i veliki broj gostiju i posmatrača koji uživaju u čarima regate.

Povećanje broja zainteresovanih za učešće na Ključkoj regati kao i više stotina učesnika iz svih dijelova BiH i zemalja regiona na dosadašnjim regatama, te brojni popratni sadržaji, dokaz su kako je ova regata prerasla u značajan turistički proizvod i tradicionalnu sportsko-turističku manifestaciju grada Ključa, a najveća zasluga za to pripada svakako organizatoru Kajak Kanu Klubu Ključ.

KOMENTARI:
Loading...