Općinsko vijeće Sanski Most usvojilo je na jučerašnjoj sjednici rebalans budžeta općine za ovu godinu, kojim je budžet povećan za 720. 000 maraka u odnosu na planirani budžet. Ukupna budžetska sredstva općine za 2015. godinu iznose 12. 330. 694 konvertibilnih maraka, što predstavlja povećanje za 6,20 % u odnosu na prvobitni plan.

Kako je istakao načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, povećanje budžeta omogućeno je sredstvima koja su ostvarena planiranim povećanje naplate koncesija te od prodaje zemljišta u vlasništvu općine kao i nekretnina. Prihodi od koncesija se u najvećoj mjeri odnose na skoro uvođenje firme „Lager“ u eksploataciju nalazišta uglja u kamengradskom bazenu. Ova firma iz Posušja obećala je i jednokratnu uplatu koncesione naknade u iznosu od 320 hiljada maraka na osnovu toga što im je Općinsko vijeće nedavno odobrilo suglasnost za početak radova. Sredstva od koncesija, inače dijele općina i kanton, s tim što šezdeset posto sredstava pripada lokalnoj zajednici. Značajan priliv sredstava ostvaren je i od prodaje općinske imovine u iznosu od 400 hiljada maraka. Kako je istakao načelnik Avdagić, prodata imovina je na ovaj način stavljena u razvojnu funkciju, budući da su se novi vlasnici obavezali na dalja ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, tako da se kroz nove investicije očekuju i dodatni budžetski prihodi. On je dodao kako se u narednom periodu očekuju nove aktivnosti kada je riječ o iskorištavanju prirodnih bogatstava, obzirom na interesovanje nekoliko investitorra, tako da se očekuju i novi prihodi u općinskom budžetu od naplate koncesionih prava čemu se općinska administracija posvetiti mnogo pažnje. Kada je riječ o rashodovnoj strani, značajna sredstva usmjerena su ja Općinskom fondu za komunalne djelatnosti i infrastrukturu kao i projektima koji se realiziraju u mjesnim zajednicama. Ova ulaganja su plod nedavne serije posjeta načelnika Avdagića sanskim mjesnim zajednicama te razgovora s mještanima o njihovim priorotetnim potrebama.

Na rashodovnoj strani povećana su sredstva za zapošljavanje pripravnika i volontera u javnim ustanovama i preduzećima, kao i izmirenja dugovanja koje Općina prema pojedinim javnim preduzećima. Određena sredstva su izdvojena i za obilježavanje nekolicine značajnih datuma kao i manifestacija. Tako su povećana sredstva za predstojeću manifestaciju „Ljeto na Sani“ kao i za obilježavanje 10. oktobra, Dana Općine Sanski Most. Značajna sredstva su usmjerena i ka sufinansiranju projekata koje lokalne vlasti realiziraju u saradnji s međunarodnim donatorskim organizacijama, kao i za izgradnju i rekonstrukciju vodovodnog sistema. Za izgradnju spomen obilježja na području Općine Sanski Most usmjereno je 20 hiljada maraka, a za izmirenje dugovanja za zgradu gradskog kina te nova ulaganja u nju biće izdvojeno 176 hiljada maraka. Načelnik Avdagić je u toku rasprave prihvatio amandmane kluba SDA koji se odnose na podsticaj e za zapošljavanje volontera, povećanje sredstava za Islamsku zajednicu, NK „Podgrmeč“ i uređenje DTV „Partizan“. Također, prihvaćeni su i amandmani kluba SBB-a koji se odnose na povećanje sredstava za KIK „Sana“, projekte mjesnih zajednica, Udruženje logoraša i humanitarne organizacije. Također, prihvaćen je i amandman SBiH koji se odnosi na povećanje sredstava za Općinski sportski savez. Odgovarajući na pitanja o realnim mogućnostima realizacije ovakvog budžeta, načelnik Avdagić je rekao da će se sve dalje isplate obavljati u skladu s dinamikom punjenja budžeta istakavši kako na kraju godine očekuje realizaciju zacrtanih budžetskih planova.

KOMENTARI:
Loading...