19.7 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Raste otpor Krajišnika i jedinstven glas protiv zatvaranja GP Maljevac- Šepić pokrenuo državne institucije

Organiziranje privrednika, prevoznika i krajiških predstavnika na pitanju protivljenja odluci Hrvatske o zatvaranju graničnog prelaza Maljevac za teretni saobraćaj svakim danom je sve jače i pokrenulo je najviše institucije države Bosne i Herecegovine na akciju. 

Armin Šakonjić iz Udruženja privrednika USK, koji je organizirao skupljanje potpisa privrednika i prevoznika sa USK i upućivanje dopisa državnim vlastima BiH je za portal Cazin.net izjavio: “Jedino se uključio u ovu problematiku gospodin Senad Šepić i premijer Mustafa Ružnić. Međutim, sa više instance vlasti još se niko nije oglasio. Pokušaćemo zajedno napraviti sastanak i ići u tom smjeru da se skrene ova problematika, a ukoliko se ništa ne učini vodićemo i kampanju bojkota hrvatskih proizvoda, iako to pravi štetu direktno privredi R Hrvatske, kao što je to nama na ovaj diktatorski način učinjeno.”- izjavio je Šakonjić.

Pravilnik koji je donijela Republika Hrvatska i kojim se zabranjuje korištenje GP Maljevac za teretni saobraćaj je stupio na snagu 20. maja, a već dan poslije, Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, koji je odmah nakon saznanja da vlasti Hrvatske imaju namjeru obznaniti ove odluke, inicirao raspravu u Parlamentu Bosne i Hercegovine i zatražio hitnu reakciju bh. institucija, direktno se obratio i razgovarao sa nadležnim ministrima u Vijeću ministara, rukovodstvom Parlamenta BiH, predsjedavajućim Mješovite komisije za granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i rukovodstvom Vanjskotrgovinske komore BiH.

“U ovakvim situacijama potrebna je brza i koordinirana reakcija svih nadležnih institucija države koje moraju poslati poruke našem narodu i privrednicima da smo uz njih, ali i našim komšijama da smo jedinstveni u odbrani interesa i digniteta naše države. Još uvijek nemamo zvaničan odgovor hrvatske strane zašto je ovo urađeno, ali je jasno da ovo neće moći opstati ovako jer je ovom odlukom prekršen Ugovor između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prelazima iz 2013. godine, gdje su jasno definisani prelazi za međunarodni cestovni prevoz roba, a također je i u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju izmeđ BiH s jedne i Evropske unije i njenih članica sa druge strane.

Ovakva odluka jako šteti privredi i razvoja velikog dijela Bosne i Hercegovine i mora biti preispitana i povučena. Je li i ova odluka dodatni pritisak i ucjena bh. strane za rješavanje aktuelnih političkih pitanja u BiH još uvijek ne znam, ali ako je i to, ovo je potpuno pogrešan način i tema. Kroz sve razgovore koje sam imao sa nadležnim institucijama i državnim predstavnicima BiH insistirao sam na jedinstvenom odgovoru i hitnoj akciji, jer svaki dan u kojem postoji ova zabrana prelaska USK i privreda tog kraje trpi velike štete. U ponedjeljak će ovo pitanje biti tema i na sjednici Parlamenta BiH, jer su se inicijativi Nezavisnog bloka pridružili i neki drugi zastupnici. Također, očekujem i zvaničnu notu naših institucija prema R Hrvatskoj i Evropskoj uniji i brzo rješavanje ovog pitanja”- izjavio je za naš portal Senad Šepić, koji je dodao da ga posebno raduje da su i privrednici USK jedinstveni, da su se brzo organizirali, podigli svoj glas protiv loših odluka i uputili apele i poruke institucijama BiH.

Krajina je često u proteklom periodu bila napadana, ostavljena sama da se brani i rješava svoje probleme, ponekad i međusobno podijeljena, što je otežavalo njenu poziciju, pa zato raduje vijest da su privrednici i predstavnici vlasti na USK i sa USK na višim nivoima ujedinjeni i da i u Sarajevu postoji političar iz Krajine koji može pokrenuti domaće i medunarodne institucije da zaštite i pomognu Krajini, kad god je to potrebno.

Vrijeme je za takvu koordiniranu akciju u svim segmentima društva, koje bi puno više ekonomski razvilo i ojačalo političku poziciju našeg kraja u najvišim državnim institucijama BiH. Jer, od vremena Pozderaca i Irfana Ljubijankića Krajina čeka da dobije takvu politiku i svoga snažnog, autentičnog i prepoznatljivog političara u državnim institucijama u Sarajevu.

 

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci