Nedavno je Tužilaštva BiH podiglo optužnicu protiv dvojice muškaraca iz Bihaća zbog korupcije. Jedan od njih je visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH, piše novinska agencija Patria.

– Optužnica je podignuta poritv Seada Durakovića, rođen 12.06.1967. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog državljanina BiH, zaposlenog kao profesionalno vojno lice, po činu brigadira u Oružanim snagama BiH sa sjedištem u Banjoj Luci i Seada Fazlića, rođenog 14.10.1961. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH optužnica tereti da su počinili krivično djelo korupcije u vremenskom periodu od jula 2011. godine do kraja septembra 2014. godine na području Bihaća – saopćeno je iz Tužilaštva.

No, postavlja se pitanje kako je ranije osuđivana osoba mogla obavljati dužnost brigadira u Oružanim snagama BiH. Iz Ministarstva odbrane BiH u izjavi za novinsku agenciju Patria kažu da brigadir Sead Duraković u skladu sa Zakonom o službi u OS BiH, a koji se odnosi na preuzimanje osoba na službi u bivšim entitetskim vojskama, za sve pripadike Vojske Federacije BiH i Vojske Republike Srpske koji su se zatekli na dan 31.12.2005. godine, postao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

– Uvidom u dosije imenovanog se nalazi jedno uvjerenje o nekažnjavanju izdato od strane Suda Bihać, od 21.11.2006. godine i Uvjerenje o nekažnjavanju izdato od strane Policijske uprave Bihać, od 22.11.2006. godine – kažu iz Ministarstva odbrane BiH.

Nadalje iz Ministarstva odbrane kažu da sigurnosne provjere koje se vrše za pripadnike OS BiH, podrazumjevaju pokretanje procedura, provjeru, evidenciju izdatih sigurnosnih provjera kao i evidenciju eventualnih sigurnosnih smetnji su regulirane Zakonom o zaštiti tajnih podataka „Sigurnosna provjera i dozvola za pristup tajnim podacima“

– Prijem u vojnu službu u Oružane snage BiH vrši se sukladno sa odredbama Zakona o službi u OS BiH i Pravilnika o prijemu u vojnu službu, raspisivanjem natječaja i oglasa koji mogu biti javni ili interni. Procedura prijema je detaljno razrađena Pravilnikom o prijemu u vojnu službu. Ista se inicira trogodišnjim Planom potreba za popunu po rodovima i službama OS BiH koji odobrava ministar obrane – dodali su iz Ministarstva.

Inače, Duraković je kao visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH u kontinuitetu obećavao osobama da će, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, koristeći svoj službeni položaj i status, te u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu u različitim iznosima, uglavnom od više hiljada KM, vršiti protivzakonito posredovanje i omogućiti zaposlenje u Oružanim snagama BiH tako što će utjecati na tok konkursnih procedura unutar navedene institucije.

KOMENTARI:
Loading...