Kraj marta i početak aprila vrijeme je kada uzgajivači voća imaju pune ruke posla.  Zbog intenzivnog kretanje vegetacije voćari su proteklih dana radili na rezidbi i preventivnoj zaštiti voćaka od bolesti.

Ramo Kozlica, penzioner iz Bihaća u svome voćnjaku ima oko 400 stabala, prvenstveno krušaka. Proteklih dana, on i supruga, inače penzioneri,  imali su pune ruke posla, jer je toplo vrijeme potaklo kretanje vegetacije. Stoga je bilo neophodno izvršiti rezidbu, zaštitu voćaka i druge neophodne radnje. Kako nam je kazao Ramo, rezidba je potrebna prije svega da bi se postigao potreban omjer između vegetativnih i rodnih pupova, radi balansa rasta  i rodnosti voćaka.  Nada se da loše vrijeme neće utjecati na razvoj plodova.

Ljubav prema voću, Ramo nosi iz mladih dana, kada je uzgajao prvenstveno šljivu. Prije osam godina, odlučio se za uzgoj krušaka.  Do sada ga je  voćnjak koštao više od 12.000 KM, međutim, uloženo  nikad nije vraćeno. Kaže, veoma je teško prodati  nekoliko tona  krušaka. Iako proizvodi veoma kvalitetno voće, Ramo nikad nije dobio poticajna sredstva.  Kada sve sabere i oduzme, ne može biti zadovoljan.

Penzionerske dane  Ramo  troši u voćnjaku.  U ovome poslu održava ga ljubav i nada da će ipak doći bolji dan.

KOMENTARI:
Loading...